Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: η Κομισιόν εγκαινιάζει τη φάση σχεδιασμού

Την Τρίτη, η Επιτροπή εγκαινίασε τη φάση σχεδιασμού της πρωτοβουλίας «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους», η οποία ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο κ. φον...Την Τρίτη, η Επιτροπή εγκαινίασε τη φάση σχεδιασμού της πρωτοβουλίας «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους», η οποία ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης του 2020. 

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό έργο που έχει ως στόχο το συνδυασμό του σχεδιασμού, της βιωσιμότητας, της προσβασιμότητας, της οικονομικής προσιτότητας και των επενδύσεων προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι βασικές αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους είναι η βιωσιμότητα, η αισθητική και η συμμετοχικότητα. Στόχος της φάσης σχεδιασμού είναι να αξιοποιηθεί η διαδικασία συνδημιουργίας ώστε να διερευνηθούν ιδέες, να αναγνωριστούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες και προκλήσεις και να συνδεθούν μεταξύ τους τα ενδιαφερόμενη μέρη προκειμένου να διαμορφωθεί περαιτέρω η ιδέα. Στο πλαίσιο της φάσης σχεδιασμού, η Επιτροπή θα διοργανώσει για πρώτη φορά αυτή την άνοιξη την απονομή βραβείου για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. 

Μετά από αυτή τη φάση σχεδιασμού και εντός του φθινοπώρου του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσει η προκήρυξη προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, ώστε οι ιδέες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους να λάβουν σάρκα και οστά σε πέντε τουλάχιστον σημεία στα κράτη μέλη της ΕΕ με τη χρήση ενωσιακών κονδυλίων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα σχέδιο ελπίδας προκειμένου να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβιώσουμε καλύτερα μετά την πανδημία. Στόχος του είναι να συνδυάσουμε τη βιωσιμότητα με την αισθητική έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να έρθει εγγύτερα στη σκέψη και στα σπίτια των πολιτών. Χρειαζόμαστε όλα τα δημιουργικά πνεύματα, όπως σχεδιαστές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αρχιτέκτονες και πολίτες, ώστε το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους να στεφθεί με επιτυχία.» 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Με το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε ένα καινοτόμο πλαίσιο στήριξης, διευκόλυνσης και επιτάχυνσης του πράσινου μετασχηματισμού συνδυάζοντας τη βιωσιμότητα με την αισθητική. Δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ του κόσμου της τέχνης και του πολιτισμού, αφενός, και του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας, αφετέρου, θα διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μπορεί να συμμετάσχει στο σύνολό της: οι καλλιτέχνες μας, οι φοιτητές μας, οι αρχιτέκτονές μας, οι μηχανικοί μας, η ακαδημαϊκή μας κοινότητα και οι φορείς καινοτομίας. Αυτό θα πυροδοτήσει μια συστημική αλλαγή.»

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Το νέο ευρωπαϊκό Μπάουχαους αφορά τον τρόπο συμβίωσής μας, τις αξίες μας, τους κοινούς μας χώρους εργασίας και αναψυχής και τις συλλογικές και ιδιωτικές μας εμπειρίες. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες και εδάφη της Ευρώπης. Χάρη στην προώθηση οικονομικά προσιτών λύσεων, αναμένεται πως θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή και στην επίλυση των προβλημάτων στέγασης. Εάν θέλουμε να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές γύρω μας έτσι ώστε να επιτύχουμε μια πιο όμορφη και βιώσιμη ζωή για όλους μας, θα πρέπει να αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στη δημιουργία νέων ιδεών και την εφαρμογή τους σε φυσικούς χώρους. Για τον λόγο αυτό, διερευνούμε σε ολόκληρη την Επιτροπή τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινητοποιήσουμε τα εργαλεία μας προκειμένου να δρομολογήσουμε μια πρώτη δέσμη συγκεκριμένων δράσεων στο πλαίσιο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.» 

Τί είναι το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχάους είναι μια δημιουργική πρωτοβουλία που καταργεί τα όρια μεταξύ επιστήμης, τεχνολογίας, τέχνης, πολιτισμού και κοινωνικής ένταξης προκειμένου να καταστήσει δυνατή την εξεύρεση σχεδιαστικών λύσεων για καθημερινά προβλήματα. 

Στον ειδικό ιστότοπο που εγκαινιάστηκε σήμερα, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, μηχανικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, φοιτητές και όλοι οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μοιράζονται παραδείγματα ελπιδοφόρων επιτευγμάτων για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, τις ιδέες τους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί και να εξελιχθεί, καθώς και τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. 

Πρόκειται για την απαρχή μιας καινοτόμου διαδικασίας συλλογικού σχεδιασμού. Οι οργανώσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν εντατικότερα στη διαδικασία αυτή μπορούν να καταστούν «εταίροι του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων στον ιστότοπο. 

Κατά τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή θα απονείμει βραβεία σε υπάρχοντα παραδείγματα που απηχούν ολοκληρωμένα τις βασικές αξίες της πρωτοβουλίας και μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τις συζητήσεις σχετικά με τους τόπους διαβίωσής μας και τον μετασχηματισμό τους. 

Κατά την επόμενη φάση της πρωτοβουλίας, ήτοι τη φάση της υλοποίησης, θα υλοποιηθούν πέντε πιλοτικά έργα για τον συλλογικό σχεδιασμό νέων βιώσιμων, συμμετοχικών και αισθητικά ελκυστικών λύσεων. Η τρίτη φάση, η φάση της διάδοσης, θα έχει ως στόχο της διάδοση των ιδεών και των εννοιών που διέπουν το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μέσα από νέα έργα, δικτύωση και ανταλλαγή γνώσεων εντός της Ευρώπης και πέραν αυτής .

Related

What's hot? 6204721191492934472

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item