Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: "Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ"
Σε δήλωση για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊ...
http://www.thecolumnist.gr/2021/01/blog-post_41.html
Σε δήλωση για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος προχώρησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν κάνοντας εκτενή αναφορά στην ιστορία, στους χώρους μνήμης αλλά και στις θεωρίες συνομωσίας και στην ανάγκη να εκπαιδευτεί η νέα γενιά στην αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε τα εξής:
«Στις 27 Ιανουαρίου εορτάζουμε την 76η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου και θυμόμαστε τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και Σίντι, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Ο αντισημιτισμός οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, αλλά, δυστυχώς, δεν εξέλιπε με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Ανησυχώ για την αύξηση του μίσους έναντι των Εβραίων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η περίοδος της πανδημίας τροφοδότησε θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση, προάγοντας συχνά αντισημιτικά αφηγήματα. Παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση της διαστρέβλωσης και της άρνησης του Ολοκαυτώματος.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.
Καθώς οι χώροι μνήμης κλείνουν λόγω της πανδημίας και ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να θυμόμαστε.
Όσο διαδίδονται μύθοι συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά για να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό.
Καθώς εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση, οι αρχές, οι κοινωνικές πλατφόρμες και οι χρήστες πρέπει να συνεργάζονται, ώστε να διασφαλίζουν τη μη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων —τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου.
Τα γεγονότα έχουν σημασία. Η ιστορία είναι σημαντική. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.
Η Ευρώπη ευδοκιμεί όταν η εβραϊκή κοινότητά της και άλλες μειονότητες μπορούν να ζουν με ειρήνη και αρμονία.
Για τον λόγο αυτόν εντός του τρέχοντος έτους θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής στην Ευρώπη.»
Η Ευρώπη στην μάχη κατά του αντισημιτισμού
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής το 2021, με σκοπό να στηρίξει τις χώρες της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών στον αγώνα τους κατά του αντισημιτισμού. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας.
Ένα ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο εξασφαλίζει την προστασία από τη βία, τις διακρίσεις και τις εκδηλώσεις εχθρότητας που έχουν ως κίνητρο τον αντισημιτισμό και ποινικοποιεί την άρνηση και τη διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 2005, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (60/7), η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε ως ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ιστορία του Ολοκαυτώματος, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές πράξεις γενοκτονίας. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν ενεργητικά τη διατήρηση των χώρων του Ολοκαυτώματος που χρησίμευσαν ως ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστικής εργασίας και ως φυλακές.