"Παπαδημούλης: Επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού των Ελλήνων, αλλιώς κινδυνεύουμε με τραγωδία"

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 tv (εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», Γιώργος Παπαδάκης) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα...


Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 tv (εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», Γιώργος Παπαδάκης) έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, όπου αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζουν την πανδημία του covid19 και τις οικονομικές επιπτώσεις της, είπε τα εξής: 

«Το εμβόλιο είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη. Αλλά για να έχει ευεργετική επίπτωση στο να δαμάσουμε την πανδημία, πρέπει να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός. Και εδώ, η Κομισιόν δεν τα έχει πάει καλά. Έτσι δεν έχουμε επαρκείς ποσότητες εμβολίων και μαζικό εμβολιασμό, όπως είχε υποσχεθεί και προγραμματιστεί. Με αποτέλεσμα, η Γερμανία, με δική της ενέργεια, να έχει πάρει 30 εκατ. δόσεις εμβολίων παραπάνω, η Κύπρος να κοιτά μέσω του Ισραήλ να προμηθευτεί πρόσθετες δόσεις. Στην Ελλάδα, που η κυβέρνηση μας υποσχόταν 2 εκατ. εμβολιασμούς το μήνα, είμαστε αυτή τη στιγμή στους 5 – 8 χιλιάδες ημερησίως. 

Αν δεν δαμάσουμε την πανδημία έγκαιρα, με εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού πριν το καλοκαίρι, δεν θα ανακάμψει και η οικονομία. Και στην Ελλάδα, η ύφεση είναι μεγαλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο – που σημαίνει: ανεργία, λουκέτα, ανέχεια. 

Για τα εμβόλια, η ΕΕ έδωσε πολλά λεφτά στις φαρμακευτικές εταιρίες για να επιταχυνθεί η ανακάλυψη των εμβολίων. Υπάρχει δημόσιο χρήμα εκεί, και όχι απλώς “ιδιωτικό ρίσκο”. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και μπορεί, η ΕΕ, για να εξασφαλίσει γρηγορότερα περισσότερα εμβόλια και ταχύτερο εμβολιασμό, μπαλώνοντας έτσι την γκάφα που έκανε στον σχεδιασμό της, να διεκδικήσει το εμβόλιο να είναι δημόσιο αγαθό. Να διαπραγματευτεί δηλαδή με αυτές τις εταιρίες, ως συγχρηματοδότης τους, να εξασφαλίσει δικαίωμα στις πατέντες και γρηγορότερη παραγωγή εμβολίων. Όταν αυτό ακριβώς, το πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, πριν λίγες μέρες στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διάφοροι πέσαν να τον φάνε λέγοντας ότι “αυτό είναι αντιευρωπαϊκή στάση”. Λάθος! 

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 Απριλίου υπέγραψε το ίδιο αίτημα. Ας αφήσουν λοιπόν τη μικροπολιτική - όταν το λέει ο Μητσοτάκης είναι σωστό κι όταν το λέει ο Τσίπρας είναι λάθος; Το ζήτημα είναι να γίνει πράξη αυτό το αίτημα. 

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα τα πήγε καλά. Στο δεύτερο, όχι. Όπως πιστώθηκε η κυβέρνηση την επιτυχία στη διαχείριση του πρώτου κύματος, έτσι χρεώνεται και την… ανεμελιά, τους λάθος χειρισμούς και τις αντιφατικές ενέργειες τώρα. Νοέμβριο – Δεκέμβριο η Ελλάδα έπεσε 19 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε επιδόσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, 50η στις 53 χώρες. Τα στοιχεία στα οποία αναφέρομαι, τα δημοσίευσε το Bloomberg. 

Όπως επίσης προχθές, το Politico, γράφει ότι η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί 2 εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια από τα ήδη έτοιμα της εταιρίας Moderna, και δεν αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα. Τι απαντά η κυβέρνηση; Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα, είναι η επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού των Ελλήνων. Αν δεν γίνει αυτό, κινδυνεύουμε από ένα μαζικό τρίτο κύμα της πανδημίας, που θα είναι τραγωδία. Θα πάθει πολύ μεγάλη ζημιά η οικονομία. Αν φτάσουμε το καλοκαίρι και δεν έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, θα πάθει ζημιά και ο τουρισμός – και δεν αντέχει η Ελλάδα, ύστερα από 10 χρόνια μνημονίων κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καταθέτουμε εποικοδομητικές, ρεαλιστικές, προτάσεις και λέμε στην κυβέρνηση: Εσείς που υποσχεθήκατε 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, γιατί εγκαταλείψατε αναξιοποίητη τη δυνατότητα να λάβει η Ελλάδα άλλα δυο εκατομμύρια εμβόλια της Moderna, που είχε δυνατότητα, όπως έγραψε το Politico, με βάση τη συμφωνία και την κατανομή που έκανε η Κομισιόν; Γιατί δεν κάνει η Ελλάδα ό,τι έχει κάνει η Γερμανία και προσπαθεί να κάνει η Κύπρος; Η Γερμανία έχει εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Το θέμα είναι να πάρουμε έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα εμβόλια που χρειαζόμαστε κι έτσι να οργανωθούμε έτσι ώστε να επιταχυνθεί δραστικά ο ρυθμός εμβολιασμού και να πιαστεί ο στόχος που η ίδια η κυβέρνηση, δια του κ. Κικίλια κα κ. Μητσοτάκη, εξάγγειλε για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. 

Σήμερα που θα συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον Αντόνιο Κόστα, τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό που προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα υποστηρίξει αυτό που πρότεινε ο Τσίπρας και το υπέγραψε και ο ίδιος ως αίτημα στις 6 Απριλίου; Να διαπραγματευτεί η ΕΕ, ενιαία, προκειμένου να εξασφαλίσει πατέντες και να επιταχυνθεί η μαζική παραγωγή εμβολίων;»

Related

What's hot? 3092589802682887871

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item