Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα εμβόλια, η Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων εξ ονόματος των χωρών ...

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα εμβόλια, η Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων εξ ονόματος των χωρών της ΕΕ. Οι συμφωνίες χρηματοδοτούνται από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης ενώ η Κομισιόν αποφάσισε να στηρίξει τα εμβόλια βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και στην παραγωγική ικανότητα που διαθέτει η εταιρεία στην Ευρώπη ώστε να προμηθεύσει το σύνολο της ΕΕ. 

Μέχρι σήμερα, δύο είναι τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ μετά από θετικές επιστημονικές συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Αρχικά εκείνο των BioNTech-Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια της Moderna στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο κατά της COVID‑19 που ανέπτυξε η εταιρεία, το οποίο γίνεται έτσι το δεύτερο εμβόλιο κατά της COVID-19 που εγκρίνεται στην ΕΕ. 

Η άδεια αυτή αποτελεί συνέχεια της θετικής επιστημονικής σύστασης που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου, και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη. 

Ιστορικό

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σύμβαση με την εταιρεία Moderna για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά της COVID-19. Η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και το δικαίωμα πιθανής αγοράς έως και 80 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων, μόλις το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά της νόσου COVID-19. Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, η Επιτροπή αποφάσισε την αγορά 80 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων μόλις το εμβόλιο εγκριθεί. Η σύμβαση προβλέπει ότι όλα τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν το εμβόλιο, καθώς και να το δωρίσουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος ή να το ανακατευθύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Related

What's hot? 8031446055021732012

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item