Ερώτηση της Ε.Ο. του ΚΚΕ για την αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων

Την αξιοποίηση κάθε ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή...


Την αξιοποίηση κάθε ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα παρακάτω: 

«Η Κομισιόν έχει μεγάλες ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Η παραγωγή και η πώληση των εμβολίων από τις φαρμακοβιομηχανίες γίνεται με τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και του μέγιστου δυνατού κέρδους, τα οποία αποτελούν πολιτική της ΕΕ. Σε αυτήν την πολιτική και την απαρέγκλιτη ενιαία υλοποίησή της εντάσσεται και η απαγόρευση στα κράτη-μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. 

Εκτός από τα εμβόλια για τα οποία η ΕΕ έχει συνάψει συμβάσεις με τους αντίστοιχους φαρμακευτικούς ομίλους υπάρχουν κι άλλα εμβόλια που είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά, ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά κράτη και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε αριθμό δόσεων του εμβολίου, να σώσουν ζωές. Αυτό όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ, αλλά η εξασφάλιση πλεονεκτήματος στον ανταγωνισμό με βάση τους όρους της “αγοράς” και ας έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες διασφάλισης της υγείας και της ζωής των λαών, πολύ περισσότερο που βρισκόμαστε εν αναμονή τρίτου κύματος της πανδημίας κι ενώ καταγράφεται η εμφάνιση επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν σε πρόσφατη τοποθέτησή της ανέφερε ότι «κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται ή να έχει παράλληλα συμβόλαιο» (για εμβόλια εκτός των συμβάσεων της ΕΕ). Αυτή η τοποθέτηση προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο κάθε κράτος-μέλος. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις ότι "αρμόδια για την οργάνωση και την παροχή των υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής των πόρων που διατίθενται για τις υπηρεσίες αυτές, είναι τα κράτη μέλη". 

Αυτό στα λόγια γιατί στην πράξη ισχύει η απαγόρευση η οποία μάλιστα επιβάλλεται χωρίς καν να τεκμηριώνεται αρμοδίως ότι όσα εμβόλια έχουν αποκλειστεί από τη λίστα συμβάσεων της ΕΕ αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας.

Με βάση τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η εξασφάλιση των απαιτούμενων εμβολίων, η παραγωγή των αναγκαίων δόσεων βρίσκεται στο έλεος της κούρσας των ανταγωνισμών μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών στην οποία είναι άμεσα ενταγμένη τόσο η ίδια η ΕΕ ως διακρατική ένωση μονοπωλιακών συμφερόντων όσο και οι κυβερνήσεις της, δεδομένου ότι κι αυτές έχουν άμεση ευθύνη στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. 

Οι καθυστερήσεις στην εξασφάλιση εμβολίων και στην παραγωγή των δόσεων δεν αφορούν κάποια οργανωτικά-τεχνικά ζητήματα αλλά έναν εμπορικό πόλεμο μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν αδρά με 7,5 δις ευρώ χρήματα των λαών της ΕΕ και σήμερα δηλώνουν «αδυναμία» να παραδώσουν τις συμφωνηθείσες δόσεις εμβολίου. 

Ερωτάται η Επιτροπή: 

- Για ποιους λόγους και με ποια στοιχεία γίνεται ο αποκλεισμός άλλων εμβολίων; Υπάρχει πρόβλημα μη επαρκούς ασφάλειας κι αποτελεσματικότητάς τους και εάν ναι, είναι σε θέση η Κομισιόν να προσκομίσει τα σχετικά ερευνητικά αποτελέσματα; 

- Πώς τοποθετείται στο αίτημα να αξιοποιηθούν όλα τα εμβόλια που έχουν κριθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, μέσω της διαπραγμάτευσης κάθε κράτους-μέλους για προμήθεια όλων των αναγκαίων δόσεων; - Πώς τοποθετείται στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κινητές μονάδες εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού, όσο και για τις μεγάλες ανάγκες του Δημοσίου Συστήματος υγείας και της ΠΦΥ που έχουν μετατραπεί σε «μιας νόσου»;"

Related

What's hot? 3333251581430197940

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item