ΕΟΚΕ: Ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ΕΕ η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέδωσε ψήφισμα όπου επισημαίνεται πως οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να παρ...


Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέδωσε ψήφισμα όπου επισημαίνεται πως οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να παράσχουν πολύτιμη συμβολή στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και πρέπει να έχουν λόγο στη σχετική διαδικασία. Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) θα είναι πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά αν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν ταχύτερα και εκτενέστερα. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα του Ψηφίσματος με θέμα Συμμετοχή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας – Τι αποδίδει και τι όχι, που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ τον Φεβρουάριο και παρουσιάστηκε σε συζήτηση με την Christa Schweng, Πρόεδρο της ΕΟΚΕ, και τον Johannes Hahn, Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση. 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, η κ. Schweng δήλωσε: «Το παρόν ψήφισμα, που αναλύει ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνιακών πτυχών, μας επιτρέπει να στείλουμε ισχυρό μήνυμα για τη ζωτική σημασία της συμμετοχής της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών. Τα σχέδια ανάκαμψης πρέπει να αποφέρουν καρπούς προκειμένου να στηρίξουν πραγματικά την ανάκαμψη από την τρέχουσα κρίση και την επίτευξη μίας δίκαιης και ισότιμης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Σε δεύτερο χρόνο, όταν τα ταμεία τεθούν σε λειτουργία, τα μέλη της ΕΟΚΕ βρίσκονται σε εξαιρετική θέση προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσον οι πόροι δαπανώνται αποτελεσματικά και φτάνουν στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που τους χρειάζονται».

Από την πλευρά του, ο κ. Hahn ανέφερε πως έχουν θεσπιστεί κανόνες και πως η Επιτροπή θα συνεχίσει να εμμένει στη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων στις μεταρρυθμιστικές διεργασίες: «Ο κανονισμός ο χρόνο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) ενθαρρύνει ευρείες διαβουλεύσεις, ισχυρές αλληλεπιδράσεις και επικοινωνία με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές σε όλα τα στάδια της υλοποίησης. Αυτό θα δημιουργήσει πραγματική οικείωση των σχεδίων, διευκολύνοντας την επιτυχημένη υλοποίησή τους. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη πρέπει να μας ενημερώνουν για τον τρόπο με τον οποίο η συμβολή σας ως εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών αντικατοπτρίζεται στο εκάστοτε σχέδιο»

Το ψήφισμα της ΕΟΚΕ 

Το ψήφισμα καταρτίστηκε από τα μέλη της ΕΟΚΕ Gonçalo Lobo Xavier (Ομάδα των Εργοδοτών), Javier Doz Orrit (Ομάδα των Εργαζομένων) και Luca Jahier (Ομάδα «Ευρώπη της Πολυμορφίας») που συντόνισαν τις εργασίες 27 τριμελών αντιπροσωπειών, οι οποίες παρακολουθούν τη συμμετοχή της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στην κατάρτιση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση των ΕΣΑΑ. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Jahier προειδοποίησε ότι «παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρά τον Κανονισμό για τον ΜΑΑ, η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών παραμένει ανεπαρκής σε πολλές χώρες. Η ΕΟΚΕ ζητεί την επανόρθωση αυτής της κατάστασης, τόσο σήμερα όσο και στη φάση της παρακολούθησης και της υλοποίησης»

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Lobo Xavier ανέφερε: «Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα σχέδια ανάκαμψης δεν αποτελεί ούτε ρητορεία ούτε εμμονή της ΕΟΚΕ. Αποτελεί αναγκαιότητα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως οι πραγματικές ανάγκες της δημόσιας υγείας και της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης βρίσκονται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών αποφάσεων και πολιτικών»

Τέλος, ο κ. Doz Orrit τόνισε: «Οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση και στις δίκαιες μεταβάσεις πρέπει να είναι προσανατολισμένες προς την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής, με κοινωνικά συνεκτικότερες κοινωνίες, και προς την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των κρατών»

Υλοποίηση των εθνικών σχεδίων: συμμετοχή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

Με την έκδοση του ψηφίσματός της, η ΕΟΚΕ στέλνει ηχηρό μήνυμα σχετικά με τη σημασία της συμμετοχής της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στις εργασίες ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και παρέχει κοινή συμβολή στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 25-26 Μαρτίου 2021. 

Μελλοντικά, κατά τα επόμενα στάδια του προγράμματος Next Generation EU, θα πρέπει να ζητηθεί εκ νέου η γνώμη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών όταν θα χρειαστεί να αξιολογηθεί η υλοποίηση των ΕΣΑΑ και ο αντίκτυπός τους στην οικονομία και την κοινωνία των κρατών μελών.
 

Ο τρόπος αντίδρασης της ΕΕ στην κρίση COVID-19, το νόημα του Σχεδίου Ανάκαμψης, ο τρόπος χρηματοδότησής του και η ικανότητα προώθησης της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίησή του έχουν τη δυνατότητα να καταστούν σημείο καμπής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θα μπορούσαν να σημάνουν τη στροφή από μια προφανή πολιτική κρίση σε ένα βαθύ και θετικό βήμα προόδου της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό, η υλοποίηση του Σχεδίου πρέπει να επιτύχει τους στόχους της. Το διακύβευμα για την ΕΕ είναι μεγάλο. Και η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην επιτυχία του.

Related

What's hot? 6004205606097842173

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item