Κορυφαίοι ευρωβουλευτές καταδικάζουν νέα φίμωση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία

Ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας...


Ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία) εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση την Τετάρτη, αντιδρώντας στην απόφαση της αποπομπής του Ömer Faruk Gergerlioğlu από το τουρκικό κοινοβούλιο και την επικείμενη φυλάκισή του. 

«Καταδικάζουμε σθεναρά την απόφαση για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας και της ασυλίας του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτή του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu στις 17 Μαρτίου 2021, καθώς και για την επικείμενη φυλάκισή του. 

Η καταδίκη του, η αποπομπή του και η επικείμενη φυλάκισή του λόγω μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία. Η υπόθεσή του είναι άλλο ένα ωμό παράδειγμα της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελευθερία του λόγου στη χώρα, της κατάχρησης των κανόνων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την φίμωση οποιουδήποτε ασκεί κριτική, αλλά και της καταστολής με στόχο την αντιπολίτευση, ιδίως το HDP, σε μια προσπάθεια περιορισμού της πολυφωνίας και του δημοσίου διαλόγου. 

Η αποπομπή του Gergerlioğlu και η επικείμενη φυλάκισή του, μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας παρουσίασε το νέο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο οποίο δεσμεύεται να θέσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ως προτεραιότητες, αποτελεί οδυνηρή “επιστροφή στην πραγματικότητα”. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, και σε αυτήν την περίπτωση, μιλούν πιο δυνατά από οποιαδήποτε υπόσχεση για νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και οποιαδήποτε (γεμάτη καλές προθέσεις) ομιλία προς την ΕΕ. Καλούμε τις αρχές της Τουρκίας να σταθούν στο ύψος των αξιών που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για σύμπλευση με τα πρότυπα της ΕΕ, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ömer Faruk Gergerlioğlu, ένας φλογερός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δίνει φωνή σε όλους όσοι έχουν καταδικαστεί αυθαίρετα και φυλακιστεί πριν από αυτόν, στοχοποιήθηκε και διώχθηκε με αβάσιμους κατηγορίες. Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς αυτόν και την οικογένειά του και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις δημοκρατικές φιλοδοξίες της κοινωνίας των πολιτών και όλων των πολιτών στην Τουρκία».

Related

What's hot? 468363699271983993

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item