Διαδικτυακή Συνάντηση της Ομάδας Φιλίας του ΕΚ με την Κούβα για την πορεία της πανδημίας

Την Δευτέρα 15 Μαρτίου διοργανώθηκε από την Ομάδα Φιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κούβα Διαδικτυακή Συνάντηση με θέμα την ανταλλαγ...


Την Δευτέρα 15 Μαρτίου διοργανώθηκε από την Ομάδα Φιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κούβα Διαδικτυακή Συνάντηση με θέμα την ανταλλαγή απόψεων με Κουβανούς γιατρούς, βιοτεχνολόγους και ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στην Κούβα. Από την κουβανική πλευρά έλαβαν μέρος η Άνα Μαρία Ματσάδο, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, καθώς και οι βουλευτές και επιστήμονες Δρ. Κονσουέλο Μασίας Αβραάμ, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ειδικών για τον COVID, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανοσολογίας και Αιματολογίας της Κούβας, Δρ. Κριστίνα Λούνα Μοράλες, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Αθλητισμού της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και ο Δρ. Γιούρι Βαλντές Μπαλμπίν, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κουβανικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Εμβολίων Finlay. Τη συνάντηση συντόνισε η Γιολάντα Φερέρ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας. 

Στη συνάντηση έλαβε μέρος η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία με την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, σημείωσε μεταξύ άλλων, τα εξής: 

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Κουβανούς συντρόφους για την αξιόλογη πληροφόρηση που μας μετέφεραν σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στην Κούβα και τα μέτρα που παίρνονται από την Κυβέρνηση με επίκεντρο την προστασία της υγείας του λαού και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού. 

Με δεδομένο το γεγονός του συνεχιζόμενου εγκληματικού εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση της Κούβας στο αναγκαίο ιατροτεχνολογικό και φαρμακευτικό υλικό, η Κούβα παρουσιάζει μία πολύ θετική εικόνα στην καταπολέμηση της πανδημίας, με τα μέσα που διαθέτει, καλύτερη από πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η διαχείριση της πανδημίας στην Κούβα, αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από αυτόν των εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας - τη βασική στρατηγική της ΕΕ - που θεωρούν την υγεία, την περίθαλψη τα φάρμακα ως πανάκριβο εμπόρευμα και όχι καθολικό δικαίωμα του λαού. Η εμπορευματοποίηση της υγείας-πρόνοιας, που δημιουργεί τραγικές ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας ενώ ενισχύει με δισεκατομμύρια τις ιδιωτικές κλινικές είναι που οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών και στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. 

Ιδιαίτερα θέλουμε να τονίσουμε τη συμβολή της Κούβας, που σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας έδωσε μάθημα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και διεθνισμού, θέτοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της ιατρικής ταξιαρχίας Χένρι Ριβ “στην πρώτη γραμμή” σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια ακόμα και στους λαούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οι κυβερνήσεις τους εδώ και χρόνια επιβάλλουν απαράδεκτες κυρώσεις ενάντιά της.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει την αγωνιστική του αλληλεγγύη με την Κούβα και το Λαό της, με στόχο να δοθεί τέλος στον απαράδεκτο, επικίνδυνο και εγκληματικό αποκλεισμό. Οι εξαγγελίες της Διακυβέρνησης Biden ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της η τροποποίηση των περιορισμών των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα, λίγες μέρες αφού βομβάρδισαν οι ΗΠΑ θέσεις στη Συρία, δείχνουν ότι και με τους Δημοκρατικούς στο τιμόνι θα συνεχιστεί η ολόπλευρη πίεση απέναντι στην Κούβα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και με διάφορα προσχήματα όπως ο δήθεν σεβασμός των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, που και η ΕΕ συχνά αξιοποιεί. 

Αυτό το οποίο επομένως χρειάζεται είναι έντονη επαγρύπνηση και κλιμάκωση της έκφρασης αλληλεγγύης και στήριξης της Κούβας και του λαού της ενάντια στον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του, που για το ΚΚΕ αποτελεί συνεχή και πάγια δέσμευση.»

Related

What's hot? 230186634555896191

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item