Ερώτηση Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου για την "Μήδεια" προς την Επιτροπή

Τις ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ που άφησαν "για μέρες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς νερό και ρεύμα κατά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας&qu...


Τις ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ που άφησαν "για μέρες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς νερό και ρεύμα κατά το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας" τόνισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας στην Ελλάδα και η έντονη χιονόπτωση σε όλη την Ελλάδα, ανέδειξαν για ακόμα μια φορά την πλήρη γύμνια των κρατικών υποδομών, αλλά ακόμη περισσότερο ανέδειξαν με τραγικό τρόπο τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης της ενέργειας. Οι πολυήμερες διακοπές ρεύματος προκάλεσαν θανάτους ασθενών, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στους νομούς Αττικής και Ευβοίας εκεί που ζει το 40% του πληθυσμού της χώρας, έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σε συνθήκες χιονιά έως και έξι ημέρες. 

Ταυτόχρονα, όπως υπογράμμισε ο κ. Νικολάου-Αλαβάνος, φάνηκε για μία ακόμη φορά η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι περικοπές στη συντήρηση, φάνηκαν οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και των εργολαβιών ως μηχανισμού για την αντιμετώπιση των βλαβών. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα ήρθαν ξανά στο προσκήνιο πριν λίγες μέρες με την έκρηξη του μετασχηματιστή στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου που βύθισε πάλι τη μισή Αττική στο σκοτάδι. Η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται στην «ανικανότητα κάποιων υπευθύνων», ούτε στα εκάστοτε καιρικά φαινόμενα. Πρόκειται για "συνειδητό έγκλημα κατά του λαού", για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ φέρουν ακέραια την ευθύνη. Οφείλεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης και απελευθέρωσης της ενέργειας, των ιδιωτικοποιήσεων, που όχι μόνο δεν μείωσαν τις τιμές του ρεύματος όπως ισχυρίζονταν, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα το 22,7% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, το 35,6% να μην μπορεί να πληρώσει για το ρεύμα του, να γίνονται 200.000 διακοπές ηλεκτροδότησης τον χρόνο σε λαϊκά νοικοκυριά. 

Από την άλλη, όπως υποστηρίζει η ΕΟ του ΚΚΕ, δίνεται πακτωλός χρημάτων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» για επενδύσεις σε τομείς που ιεραρχούν οι ενεργειακοί όμιλοι όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποδείχθηκε περίτρανα από την κακοκαιρία ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του λαού. Στα παραπάνω προστίθεται η "γύμνια των υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας" που είναι καθεστώς, με τον λαό να μένει εκτεθειμένος απέναντι σε σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονιά, επειδή τα αναγκαία έργα προστασίας με βάση το κριτήριο "κόστους - οφέλους" δεν αποδίδουν το απαραίτητο κέρδος, δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των μονοπωλίων. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η ΕΕ νομιμοποιεί και διαιωνίζει αυτή την γύμνια στο επίπεδο κρατών - μελών με τον κατ’ ευφημισμό "rescEU" μηχανισμό της που ενισχύει την επιχειρηματική δράση. 

Με βάση τα παραπάνω, ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα: 

"Πώς τοποθετείται η Επιτροπή : 

- Στο αίτημα της ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, χωρίς τους περιοριστικούς όρους που το διέπουν, για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις των πληγέντων από την κακοκαιρία; 

- Στο ότι τόσο η συνολικότερη πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κι η συγκρότηση του λεγόμενου “Resc-EU” διαιωνίζουν τις τραγικές ελλείψεις κι υπονομεύουν την υλοποίηση των κατεπειγόντων λαϊκών αιτημάτων για την υλοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκαίων έργων πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά) με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, την στελέχωση με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την εξασφάλιση υποδομών, μέσων διάσωσης κλπ; 

- Στο γεγονός ότι η όξυνση του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας, η αύξηση του κόστους και η όλο και μικρότερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού, όπως αποδεικνύουν και τα επίσημα στοιχεία, οφείλεται στη διαχρονική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων για την απελευθέρωση της ενέργειας, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων;"

Related

What's hot? 3045793483787481570

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item