Πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης 2021-2027
Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης 2021-2027. Το Ευρωπ...
http://www.thecolumnist.gr/2021/04/2021-2027.html
Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης 2021-2027.
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στηρίζει τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς, από την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη έως τη στήριξη της δράσης για την υγεία και το περιβάλλον, σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής. Η φετινή προτεραιότητα θα είναι η υγεία και θα κινητοποιηθούν εθελοντές για να εργαστούν σε έργα που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, και την ανάκαμψη.
Με δικό του προϋπολογισμό ύψους 1 δισ. ευρώ και πλέον, για την περίοδο 2021-2027, το νέο πρόγραμμα προσφέρει ευκαιρίες σε περίπου 275.000 νέους και νέες ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων μέσω του εθελοντισμού ή μέσω της δημιουργίας δικών τους έργων αλληλεγγύης. Για το πρώτο έτος της δράσης, διατίθενται περισσότερα από 138 εκατ. ευρώ. Από το προσεχές έτος το πρόγραμμα θα δώσει, επίσης, τη δυνατότητα σε νέες και νέους να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας οπουδήποτε στον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προκλήσεων σε ασφαλείς τρίτες χώρες και στηρίζοντας τις δραστηριότητες βοήθειας της ΕΕ εκεί.
Ο Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Η αλληλεγγύη βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, τόσο εντός της Ένωσής μας όσο και με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας είναι αυτός που δείχνει στις νεότερες γενιές μας ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί. Αυτό έχουν βιώσει κι αυτό μπορούν να μοιραστούν με τους άλλους χάρη στις ευκαιρίες που παρέχει το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Με τον εθελοντισμό στο επίκεντρό του, το πρόγραμμα αυτό εμπλέκει και ενδυναμώνει τους νέους ανθρώπους ώστε να είναι ενεργοί στην κοινωνία, με πίστη στις αξίες μας και να γίνουν πραγματικοί παράγοντες αλλαγής.»
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Οι νέοι άνθρωποι έχουν πολλά να προσφέρουν στην κοινωνία. Σε μια εποχή όπου όλα φαίνονται δυνατά, θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να είναι ενεργοί, να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να μοιράζονται τον χρόνο τους, τη δέσμευση και το πάθος τους για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αποτελεί, επίσης, πολύτιμη ευκαιρία για την απόκτηση εμπειρίας και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Φέτος, με ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες και έργα στον τομέα της πρόληψης και στήριξης της υγείας, ελπίζουμε επίσης να κινητοποιήσουμε εθελοντές στις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.»
Το νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης υποστηρίζει τις γενικές πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, διευκολύνοντας τις οργανώσεις και τους νέους να ασχοληθούν με αυτές.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τέσσερις πτυχές:
- να προαχθεί η ένταξη και η πολυμορφία
- να γίνουν τα έργα «οικολογικότερα» και να ενθαρρυνθεί η περιβαλλοντικά βιώσιμη και υπεύθυνη συμπεριφορά των συμμετεχόντων και των οργανώσεων που παίρνουν μέρος
- να στηριχθεί η ψηφιακή μετάβαση μέσω έργων και δραστηριοτήτων που ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες, προωθούν τον ψηφιακό γραμματισμό και αναπτύσσουν την κατανόηση των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία
- να προαχθεί η συμμετοχή των νέων ανθρώπων στις δημοκρατικές διαδικασίες και η συμμετοχή τους στα κοινά.
Εκτός απ' αυτούς τους τέσσερις τομείς δέσμευσης, το πρόγραμμα θα έχει την ευελιξία να προσθέτει κάθε χρόνο καινούριες προτεραιότητες με σκοπό την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων —όπως είναι φέτος η υγεία.
Για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, οι οργανώσεις πρέπει να διαθέτουν σήμα ποιότητας, το οποίο πιστοποιεί ότι είναι σε θέση να διεξάγουν υψηλής ποιότητας δραστηριότητες αλληλεγγύης σύμφωνα με τις αρχές, τους στόχους και τις απαιτήσεις του προγράμματος. Οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μπορεί να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, με τη βοήθεια των εθνικών οργανισμών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης που εδρεύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες εκτός ΕΕ οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα —την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Τουρκία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Επιπλέον, ομάδες νέων που είναι εγγεγραμμένες στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση χρηματοδότησης για έργα αλληλεγγύης που αναπτύσσουν και διευθύνουν οι ίδιες.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων και για τις δύο προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος 2021-2027 αρχίζει στις 15 Απριλίου και λήγει στις 5 Οκτωβρίου 2021. Οι αιτήσεις για το σήμα ποιότητας για εθελοντισμό αλληλεγγύης μπορούν να υποβάλλονται οποτεδήποτε. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για το σήμα ποιότητας για τον εθελοντισμό στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η 22α Σεπτεμβρίου 2021.