Πρόεδρος Sassoli στη Βουλή: "Είναι η ώρα να αναλογιστούμε τους κανόνες για το μέλλον μας"
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli , βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα για να τιμήσει την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη τη...
http://www.thecolumnist.gr/2021/05/sassoli.html
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα για να τιμήσει την επέτειο των 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Σήμερα το πρωί, απηύθυνε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών, κατά την οποία απηύθυνε έκκληση η Ευρώπη να διδαχθεί από την οικονομική κρίση και να μην επιστρέψει στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να γιορτάσουμε αυτή την ιστορική επέτειο για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Πριν από σαράντα χρόνια, η χώρα σας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, έχοντας ζήσει την τραγωδία της στρατιωτικής δικτατορίας, τις δυσκολίες της παλινόρθωσης της δημοκρατίας, και με μια εύθραυστη οικονομία. Την 1η Ιανουαρίου του 1981, οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες μπήκαν σε μια νέα εποχή για την ιστορία της ηπείρου μας, καλωσορίζοντας την Ελλάδα, το ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας.
Τους τελευταίους μήνες, η πανδημία Covid-19 ανέτρεψε τις ζωές μας.
Καθώς βγαίνουμε σταδιακά από αυτή την υγειονομική κρίση, είμαστε σε θέση να στρέψουμε το βλέμμα στην ήπειρό μας και να αποφασίσουμε τι λειτουργεί και τι όχι καθώς και τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Πριν από δεκαπέντε μήνες αφήσαμε κατά μέρους τους κανόνες του παρελθόντος, αναστέλλοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις. Το κάναμε διότι αναγνωρίσαμε ότι οι κανόνες αυτοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην κρίση του κορονοϊού.
Τώρα είναι η ώρα να αναλογιστούμε τους κανόνες για το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανόνες του παρελθόντος που έχουν παραμελήσει πολίτες, που έχουν δημιουργήσει ανισότητες και έχουν προξενήσει αδικίες. Οι επόμενοι κανόνες πρέπει να επιτρέπουν στις κοινωνίες μας να συγκεράσουν τα δικαιώματα, το κοινό καλό και την ανάπτυξη.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια δουλειά για τα κοινοβούλια. Πρέπει να μιλήσουμε εξ ονόματος των πολιτών και να υποδείξουμε ένα σύνολο κανόνων για τις κοινωνίες που μπορούν να μας προετοιμάσουν για ένα καλύτερο μέλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, είδαμε ότι ήταν απαραίτητο να εκδώσουμε κοινό χρέος μέσω του Next Generation EU και του Σχεδίου Ανάκαμψης. Αυτό ήταν κάτι που έλειπε από την αντίδραση μας στην οικονομική κρίση, πράγμα που στην Ελλάδα γνωρίζετε πολύ καλά.
Χαίρομαι γιατί πολλοί σε αυτό το κοινοβούλιο δήλωσαν σήμερα ότι πρέπει να καταστήσουμε μόνιμα ορισμένα από αυτά τα νέα εργαλεία, να εξοπλίσουμε την Ευρώπη, τα εθνικά μας συστήματα, τις χώρες μας, με τις ικανότητες και τους πρόσθετους πόρους που χρειάζονται για να ανακάμψουν από μια τόσο βαθιά κρίση. Βλέπουμε ότι η Ευρώπη που βγαίνει από την πανδημία της COVID-19, δεν είναι η ίδια με αυτήν που βγήκε από την οικονομική κρίση.»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη για μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, για την κατάργηση του κανόνα περί ομοφωνίας στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς και τη σημασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει, με μεγάλη πλειοψηφία, ότι όσοι φτάνουν στην Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Γαλλία ή την Ισπανία, φτάνουν στην Ευρώπη και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Χρειάζεται μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου και ανάπτυξη μιας πραγματικά κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.
Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί μέσω ομοφωνίας. Δεν γίνεται να λειτουργήσει έτσι, επειδή δεν δίνονται απαντήσεις, μπλοκάρονται αποφάσεις και αποφεύγεται η ανάληψη ευθυνών. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε, να δώσουμε απαντήσεις στους πολίτες. Γι’ αυτό πρέπει να είναι μια δημοκρατική άσκηση χωρίς στεγανά.»