Παρέμβαση Βόζεμπεργκ για τη μεταναστευτική κρίση στο Αφγανιστάν

Τον κίνδυνο ενός νέου μαζικού μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη με απρόβλεπτες κοινωνικές και ανθρωπιστικές συνέπειες, υπογράμμισε με ...


Τον κίνδυνο ενός νέου μαζικού μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη με απρόβλεπτες κοινωνικές και ανθρωπιστικές συνέπειες, υπογράμμισε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, παρουσία του Ύπατου Εκπρόσωπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, κ. Ζόζεπ Μπορέλ.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου, δικαιότερου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου βασισμένου στην υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών, ωστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα, ως πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί η χώρα να επωμιστεί ξανά ένα τέτοιο βάρος όπως το 2015 και ότι η λύση βρίσκεται στη συντονισμένη αντίδραση της Ευρώπης αλλά και στην αυστηρή στάση της απέναντι στον Πρόεδρο Ερντογάν. 

Ακολουθεί αναλυτικά η παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ: 

"Μετά τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας τον περασμένο μήνα από τους Ταλιμπάν έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν. Εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα φοβούμενοι για την ασφάλειά τους ενώ ως πρόσφυγες καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες. 

Η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί με σταυρωμένα τα χέρια, μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου μητέρες προσπαθούσαν να περάσουν τα παιδιά τους μέσα από τα συρματοπλέγματα, εκλιπαρώντας τους στρατιώτες να τα πάρουν μακριά από τη χώρα. Η ανάγκη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι άμεση αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν καταμαρτυρούν επίσης ότι βρισκόμαστε στη σκιά ενός νέου μαζικού μεταναστευτικού κύματος με απρόβλεπτες κοινωνικές και ανθρωπιστικές συνέπειες. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία απέναντι στις νέες αυτές προκλήσεις, ώστε να συμφωνήσει το συντομότερο σε ένα νέο, δικαιότερο, κοινό σύστημα ασύλου βασισμένο στην υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών μελών. Η χώρα μου, η Ελλάδα, δεν μπορεί να αντέξει ξανά το βάρος μιας ανεξέλεγκτης προσφυγικής κρίσης, όπως το 2015. Παράλλληλα, πρέπει να είμαστε σαφείς προς τον Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν θα του επιτρέψουμε για κανένα λόγο την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων ως μοχλό πίεσης προς την Ευρώπη."

Related

What's hot? 4700597370399474778

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπου η φωνή των νέων θα έχει βαρύτητα"

FACEBOOK

TWITTER

item