Διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την συμμετοχή των Κ. Αρβανίτη και Π. Κόκκαλη

Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε την Τρίτη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ –...


Διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποίησε την Τρίτη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την συμμετοχή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη και Πέτρο Κόκκαλη

Στη συζήτηση που ξεκίνησε με βασικό θέμα της επικαιρότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ένωσης, Ursula Von Der Leyen, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και Απασχόλησης – Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε πως «η ομιλία της κ. Von der Leyen αποτέλεσε μια πολύ ωραία έκθεση ιδεών, χωρίς να δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς έκανε περιγραφή των γεγονότων, χωρίς να παίρνει θέση στα κορυφαία ζητήματα». Όπως τόνισε ο κ. Αρβανίτης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως η κρίση στο Αφγανιστάν, η κρίση με την Κίνα και στο ζήτημα του προσφυγικού, η κα Von der Leyen, κατέστη «κατώτερη των περιστάσεων», ενώ σχολίασε πως στο ζήτημα του κράτους – δικαίου, η ίδια παρέλειψε να αναφερθεί στη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ. 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI), Πέτρος Κόκκαλης, στο ίδιο κλίμα, σχολίασε πως η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την «Κατάσταση της Ένωσης», δεν απάντησε επαρκώς στα καίρια προβλήματα που ταλανίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες και ανέφερε πως «ύστερα από την πανδημία του COVID-19, υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της Κομισιόν να μεριμνήσει για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Υγείας». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους 216 εκατομμύρια κλιματικούς πρόσφυγες, που σύμφωνα με έρευνες, θα είναι πραγματικότητα κατά τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ ακόμη σχολίασε και το έλλειμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα του Αφγανιστάν αλλά και στη Συμφωνία AUKUS. Ο κ. Κόκκαλης κατέληξε λέγοντας πως είναι καίριο να προχωρήσουμε με μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα μετά την πανδημία και την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Στο ζήτημα της γεωπολιτικής κρίσης στην Ευρώπη, της αμυντικής στρατηγικής της και την θέση της Αριστεράς σε αυτή, ο κ. Αρβανίτης σχολίασε πως «είναι ανώφελο να συζητάμε για τον ευρωπαϊκό στρατό αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ΝΑΤΟ. Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, θα ήταν πιο σημαντικό να συζητούσαμε για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών σε μια προοδευτική κατεύθυνση». Ο κ. Αρβανίτης ακόμη, τόνισε τα παραδείγματα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας, ακόμη και της Ελλάδας, στην καταπάτηση των θεμάτων του κράτους – δικαίου, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκείται σε συστάσεις, ενώ αντίθετα σε οικονομικού είδους ζητήματα, όπως ήταν η διαφορετική οικονομική προσέγγιση που είχε η Ελλάδα το 2015, απειλήθηκε ακόμη και με έξοδο από την ΕΕ. 

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την πράσινη μετάβαση, ο κ. Κόκκαλης από την πλευρά του, ανέφερε πως η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο πακέτο «Fit for 55» αποτελεί τομή για την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να πετύχει τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ο κ. Κόκκαλης συνέχισε λέγοντας ότι «η παρούσα αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν έχει σχέση με την πράσινη μετάβαση. Τουναντίον, αποτελεί δείγμα της απόλυτης εξάρτησης που έχει η Ευρώπη και η Ελλάδα στα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, ορυκτό και φυσικό αέριο) και η αύξηση της τάξης του 95% στο ορυκτό αέριο συμπαρασύρει μια σειρά αυξήσεων σε όλο τον ενεργειακό τομέα και μας καθιστούν ευάλωτους σε αλλαγές που κλυδωνίζουν την οικονομία». Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης «αυτό αποτελεί ακόμη έναν λόγο να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην απανθρακοποίηση της οικονομίας και της παραγωγής ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, με τρόπο όμως που δεν θα μετακυλίσει το οποιοδήποτε κόστος. Για να γίνει σωστά η μετάβαση πρέπει να διέπεται από δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα». Αναφορικά με τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι «το δόγμα της Χριστιανοδημοκρατίας στην Γερμανία θα αντικατασταθεί με μια προοδευτική διακυβέρνηση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας, Πρασίνων και πιθανόν της Αριστεράς. Σε τέτοια περίπτωση η Αριστερά υποστηρίζει τη δημιουργία ενός Συμφώνου Βιώσιμης Ανάπτυξης». 

Σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αλλά και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Αρβανίτης σχολίασε πως η τεράστια οικολογική καταστροφή του Αυγούστου, έχει καταρρίψει το αφήγημα του επιτελικού κράτους. Όπως είπε «η προσέγγιση της κυβέρνησης στα ζητήματα της βίαιης απολιγνιτοποίησης, της παιδείας και της υγείας, δεν λειτουργεί προς όφελος της μεσαίας τάξης. Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας είναι σαφές και επανατοποθετήθηκε σε ό,τι αφορά στην εργασία, στα δικαιώματα, στους μισθούς των εργαζομένων καθώς και στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας». Τέλος, ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε πως αυτό που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας για καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, συμβαδίζει με την πρωτοβουλία που έχει προωθηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα νομοθετηθεί πολύ σύντομα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο κ. Κόκκαλης σχολίασε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πως λόγω της κλιματικής αλλαγής, βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό – θερμότερο – κόσμο και πως χρειάζεται η αποτελεσματική συνεργασία όλων των φορέων καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών». Όπως τόνισε ο κ. Κόκκαλης «χρειάζεται συνεργασία και αποτελεσματικότητα και αυτό δεν θα επιτευχθεί από ένα μοντέλο που λέει πως οι λύσεις θα έρθουν από το όρος Χάρβαρντ, στα χέρια ενός νέου Μωυσή. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, έθεσε τα θέματα σε επίπεδο θεσμών και διαδικασιών με βασικά στοιχεία την δημοκρατία και τη συμμετοχή. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η οικολογική, η υγειονομική και η οικονομική κρίση».

Στην τελική του τοποθέτηση ο κ. Αρβανίτης έθιξε το ζήτημα της efood σε αντιπαράθεση με την καθαρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – μόλις την προηγούμενη εβδομάδα – να υποστηρίξει πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε ψηφιακές πλατφόρμες, με ψήφισμα που βρισκόταν σε λογική κατεύθυνση, και στη συζήτηση του οποίου είχε συμμετάσχει και ο ίδιος, τονίζοντας πως οι συνεργασίες σε καίρια προοδευτικά ζητήματα είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας. 

Related

What's hot? 2226371431510480313

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπου η φωνή των νέων θα έχει βαρύτητα"

FACEBOOK

TWITTER

item