Πέτρος Κόκκαλης: "Περισσότερο πράσινη και πιο δίκαιη η νέα ΚΑΠ"

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων μεταξύ...


Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Η ΚΑΠ αυτή σημαίνει για την Ελλάδα 14,5 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις από τον Πυλώνα Ι και 4 δισ. ευρώ από τον Πυλώνα ΙΙ και περιλαμβάνει τα στρατηγικά σχέδια, τον οριζόντιο κανονισμό (χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση) και τον Κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στον οποίο ήταν σκιώδης εισηγητής ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή η νέα ΚΑΠ θα έπρεπε να είναι πολύ πιο κοντά στο πνεύμα τις Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη και έχει πολλά νέα θετικά σημεία: 

Πρώτα από όλα, είναι πιο πράσινη γιατί τουλάχιστον το 25% των άμεσων ενισχύσεων θα διατεθεί σε οικολογικά καθεστώτα ενώ πάνω από το 35% του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα απευθύνεται σε γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις οι οποίες προωθούν τις περιβαλλοντικές, κλιματικές πρακτικές και τη καλή διαβίωση των ζώων. 

Παράλληλα, είναι πιο δίκαιη γιατί για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια θεσπίστηκαν οι κοινωνικές προϋποθέσεις και ως εκ τούτου δεν θα διατεθούν άλλα κονδύλια της ΕΕ σε όσους δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων που διατίθενται στους νέους αγρότες και αυτό θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα ενώ τουλάχιστον το 10% των άμεσων ενισχύσεων θα διοχετευθούν απευθείας στους μικρούς αγρότες. 

«Το βάρος μεταφέρεται τώρα στα κράτη μέλη ώστε να υιοθετήσουν φιλόδοξα εθνικά σχέδια. Ειδικότερα για την Ελλάδα, είναι μία τεράστια και μοναδική ευκαιρία να κατοχυρωθεί ως η παραγωγός των καλύτερων τροφίμων του κόσμου στη διαδρομή για ένα διατροφικό σύστημα δίκαιο για τους παραγωγούς, υγιές και προσιτό για τους καταναλωτές και με σεβασμό στα οικοσυστήματα και τα πλανητικά όρια.» 

Όλη η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή: 

«Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. 

Δυστυχώς σήμερα δεν ψηφίζουμε μια ΚΑΠ πραγματικά επάξια της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Δίνουμε, όμως, για πρώτη φορά τη δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη να καταρτίσουν τα δικά τους Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και τα πλεονεκτήματά τους. 

Αναμένουμε από τα κράτη μέλη να υπερβούν τα κατώτατα όρια που καθορίζονται από τη νέα ΚΑΠ και να στοχεύσουν ψηλότερα μέσα από διαφάνεια και πλατιά διαβούλευση, να αξιοποιήσουν αυτό το ισχυρό και ευέλικτο εργαλείο και να θωρακίσουν το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα της Ευρώπης και να συμβάλουν γενναία και δίκαια στην υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 

Αναμένουμε φιλόδοξα Εθνικά Σχέδια που θα δίνουν ευκαιρίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αναχώματα στην κατάρρευση της βιοποικιλότητας, θα βάζουν τέλος στις πολύχρονες αδικίες κατανομής των άμεσων ενισχύσεων ώστε να στηρίξουν τους ενεργούς αγρότες, τους νέους αγρότες και τις μικρομεσαίες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τέλος μία ώθηση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην εκπαίδευση και την καινοτομία. 

Αναμένουμε επίσης από την Επιτροπή να υπερασπιστεί τις κοινές μας φιλοδοξίες κατά την έγκριση των εθνικών σχεδίων.»

Related

What's hot? 1529132955029131258

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item