Το Κοινοβούλιο αποτιμά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen όπου αξιολογήθηκαν τα αποτελέσ...


Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen όπου αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 21-22 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των περισσότερων πολιτικών ομάδων δήλωσαν ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά του κράτους δικαίου. Ο Manfred Weber (EΛΚ, Γερμανία) εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι διαδικασίες του Άρθρου 7 δεν έχουν συνεχιστεί. Η Iratxe García Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο Stéphane Séjourné (Renew Europe, Γαλλία) επέμειναν ότι τα σχέδια ανάκαμψης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα πρέπει να απορριφθούν.

Για το θέμα αυτό, η Beata Szydło (Συντηρητικοί, Πολωνία) δήλωσε ότι το να τίθεται προς συζήτηση το ζήτημα του κράτους δικαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19, της υβριδικής επίθεσης στα ανατολικά σύνορα και της αύξησης των τιμών της ενέργειας αποτελεί «κακόβουλη πολιτικά πράξη». 

Όσον αφορά την πανδημία COVID-19, ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων η Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία), τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη εξάπλωση των εμβολιασμών, μεταξύ άλλων και εκτός της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης η ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, ενώ ο Marco Zanni (ID, Iταλία) δήλωσε ότι οι βίαιες διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες πόλεις της ΕΕ δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Ειδικά ως προς την Λευκορωσία, ορισμένοι ηγέτες τόνισαν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έρθει σε συμβιβασμό με τον απολυταρχικό Πρόεδρο της Λευκορωσίας. Οι περισσότεροι ομιλητές ζήτησαν αλληλεγγύη με την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και βοήθεια προς τους μετανάστες, αν και διαφώνησαν ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δοθεί αυτή η βοήθεια. Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν μια νέα μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέπει επικεφαλής απολυταρχικών καθεστώτων από το να εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, όπως δήλωσε και ο Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προτείνει να εντάξει σε μαύρη λίστα τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τις εταιρείες που εμπλέκονται στη λαθραία διακίνηση ή την εμπορία ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Ανέφερε επίσης ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν υβριδική επίθεση θα πρέπει να αντιδράσουν, σεβόμενες το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Related

What's hot? 3779784321729257289

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item