Στον Alexei Navalny απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ

Ως ηγετική φιγούρα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Alexei Navalny μάχεται κατά της διαφθοράς και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για π...


Ως ηγετική φιγούρα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Alexei Navalny μάχεται κατά της διαφθοράς και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περισσότερο από μια δεκαετία ενώ εκτίει ποινή φυλάκισης σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Ρωσία. 

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του βραβείου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, εξήρε το θάρρος του Navalny: «Έχει δεχθεί απειλές, υποστεί βασανιστήρια, δηλητηριαστεί, συλληφθεί, φυλακιστεί, αλλά δεν έχουν καταφέρει να τον φιμώσουν [...] Όπως είπε ο ίδιος κάποτε, η διαφθορά ευδοκιμεί όταν υπάρχει απαξίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πιστεύω ότι έχει δίκιο. Ο αγώνας ενάντια στη διαφθορά είναι κι ένας αγώνας για το σεβασμό των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι αναμφισβήτητα ένας αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καλή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος Sassoli, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση του Navalny. 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του πατέρα της, η Daria Navalnaya επέκρινε όλους όσοι προθυμοποιούνται να κατευνάσουν δικτάτορες υιοθετώντας μια πραγματιστική προσέγγιση και επέμεινε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πιστή στα ιδανικά της. «Όταν έγραψα στον πατέρα μου και τον ρώτησα: τι θα ήθελες να πω στην ομιλία μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Εκείνος απάντησε: πες ότι κανείς δεν τολμά να ταυτίσει τη Ρωσία με το καθεστώς του Putin. Η Ρωσία είναι κομμάτι της Ευρώπης και προσπαθούμε να γίνουμε μέρος της. Αλλά θέλουμε και η Ευρώπη να προσπαθήσει να μείνει πιστή στον εαυτό της, σε αυτές τις υπέροχες ιδέες που βρίσκονται στον πυρήνα της. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη των ιδεών, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δημοκρατία και την ακεραιότητα»

Παρόντες στην τελετή ήταν και ο Leonid Volkov, πολιτικός σύμβουλος του Navalny και πρώην επικεφαλής του επιτελείου της προεκλογικής του εκστρατείας το 2018, καθώς και η εκπρόσωπος Τύπου του, Kira Yarmysh. 

Οι Αφγανές γυναίκες που αγωνίζονται για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα τους και η πρώην προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας Jeanine Áñez ήταν οι άλλοι φετινοί φιναλίστ για το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ποιος είναι ο Alexei Navalny;

Ο Alexei Navalny ανακηρύχθηκε νικητής του φετινού βραβείου Ζαχάρωφ κατόπιν απόφασης του προέδρου του Κοινοβουλίου και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στις 20 Οκτωβρίου 2021. Ο Navalny ήρθε στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας διοργανώνοντας διαδηλώσεις κατά του προέδρου Putin και της κυβέρνησής του, και λόγω της υποψηφιότητάς του για το αξίωμα του Προέδρου στη χώρα του, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς. 

Τον Αύγουστο του 2020, ο Navalny δηλητηριάστηκε και χρειάστηκαν μήνες για να αναρρώσει στο Βερολίνο. Συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2021. Εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών, στην οποία απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια. Ενώ ήταν φυλακισμένος σε σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφάλειας, ο Navalny πραγματοποίησε μακρά απεργία πείνας στα τέλη Μαρτίου 2021 για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη. 

Τον Ιούνιο του 2021, ρωσικό δικαστήριο απαγόρευσε τη λειτουργία των περιφερειακών γραφείων του Navalny και του ιδρύματός του για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία έχουν πλέον χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστικά και ανεπιθύμητα από τις ρωσικές αρχές.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση του Alexei Navalny και όλων των άλλων προσώπων που κρατούνται επειδή εξέφρασαν την υποστήριξή τους, και κάλεσαν τα κράτη μέλη να ενισχύσουν σημαντικά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - κάλεσμα που επανέλαβαν τον Απρίλιο του 2021. 

Το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. 

Το 2020 το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στη δημοκρατική αντιπολίτευση της Λευκορωσίας. 

Related

What's hot? 8597072190201412360

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item