Στην Κομισιόν ο θάνατος Πολωνής εγκύου με πρωτοβουλία Αρβανίτη

Η διαρκής παραβίαση του Κράτους Δικαίου αλλά και του θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών σε καθολική, ασφαλή και δωρεάν πρόσβαση στη σεξουα...


Η διαρκής παραβίαση του Κράτους Δικαίου αλλά και του θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών σε καθολική, ασφαλή και δωρεάν πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία κοστίζει πια ανθρώπινες ζωές και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή στην ΕΕ. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα προς την ηγεσία της Ευρώπης αλλά και την κυβέρνηση της Πολωνίας στέλνουν 50 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και δύο Πολωνοί, με σχετική ερώτησή τους προς την Κομισιόν, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη

Η ερώτηση κατατίθεται λίγο μετά το θάνατο 30χρονης εγκύου στην Πολωνία, που αποδίδεται στην άρνηση των γιατρών να της κάνουν άμβλωση. Σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος η άρνηση οφείλεται στο φόβο τυχόν ποινικών ευθυνών που θα αντιμετώπιζαν, λόγω του νόμου που ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις στη χώρα. 

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση η de facto αυτή απαγόρευση συνιστά δραστική υπονόμευση της «αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της πρόσβασης των γυναικών -ιδιαίτερα των ευάλωτων- στην ιατρική φροντίδα». Αποτελεί επίσης κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, πρακτική που όσο κι αν επαναλαμβάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της Πολωνίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από τη Δημοκρατική Ευρώπη. 

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητείται ανάληψη δράσης, προκειμένου η Πολωνία είτε να συμμορφωθεί σταματώντας τις αυταρχικές και οπισθοδρομι κές πρακτικές που απειλούν την ίδια τη ζωή γυναικών, είτε να της επιβληθούν χωρίς καθυστερήσεις οι προβλεπόμενες κυρώσεις. 

Την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνυπογράφουν 47 συνολικά Ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες και 16 διαφορετικά κράτη-μέλη, ενώ 2 ακόμη έχουν δηλώσει την επίσημη υποστήριξή τους. Ανάμεσά τους ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, o πρόεδρος της μεγαλύτερης Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), o Ισπανός Juan Fernando López Aguilar, η συμπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς/The Left Manon Aubry κ.α. 

Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης δύο Πολωνοί ευρωβουλευτές, σαφής ένδειξη τόσο του έντονου διχασμού στον πολιτικό κόσμο της Πολωνίας, που προκαλεί η αυταρχική και αντιθεσμική πολιτική της Ακροδεξιάς κυβέρνησης Μοραβιέτσκι, η οποία καταπατά τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, όσο και της αδιαπραγμάτευτης ευαισθησίας των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των 50 ευρωβουλευτών

"Μία Πολωνή έγκυος γυναίκα πέθανε πρόσφατα από σηψαιμία, που επήλθε από την άρνηση των γιατρών να προβούν σε έκτρωση του εμβρύου προτού αυτό πεθάνει. 

Λαμβάνοντας υπόψιν πως πριν από έναν χρόνο το μη αναγνωρισμένο (illegitimate) Πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε εκ των πραγμάτων τις αμβλώσεις, υπονομεύοντας δραστικά την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την πρόσβαση των γυναικών -ιδιαίτερα των ευάλωτων- στην ιατρική φροντίδα. 

Διαπιστώνοντας ότι, σύμφωνα και με τα λεγόμενα της οικογένειας του θύματος, η άρνηση παροχής φροντίδας από πλευράς των ιατρών, προήλθε από φόβο για ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που η άμβλωση υπό αυτές τις συνθήκες παρέβαινε την πολωνική νομοθεσία κατά των αμβλώσεων,

Ερωτάται η Επιτροπή: 

• Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να υπερασπίσει το δικαίωμα των γυναικών της Πολωνίας και όλης της ΕΕ στην σωματική ακεραιότητα, την αυτονομία και υγεία, όπως προβλέπεται από το άρθρο 3 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και να διασφαλίσει την καθολική, ασφαλή και δωρεάν πρόσβαση των γυναικών στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα; 
• Δεδομένου του ότι η οπισθοδρόμηση του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία έχει οδηγήσει σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των συναφών με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, σχεδιάζει η Επιτροπή να εφαρμόσει οιοδήποτε εκ των μέσων επιβολής που διαθέτει, προς Κράτος Μέλος που αρνείται να συμμορφωθεί με την τήρηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ;"

Related

What's hot? 3063386556678618447

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item