Christa Schweng: "Δεν υπάρχει οικονομία στην υπηρεσία του ανθρώπου χωρίς κοινωνικό διάλογο"

ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα εργασίας της για το 2022 με τίτλο «Μαζί κάνουμε ισχυρότε...


ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα εργασίας της για το 2022 με τίτλο «Μαζί κάνουμε ισχυρότερη την Ευρώπη», το οποίο εστιάζει στην ανασυγκρότηση μιας πιο δίκαιης και ανθεκτικότερης κοινωνίας μετά την πανδημία COVID-19, με παράλληλη επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Διαπίστωσα με ευχαρίστηση ότι συνεκτιμήθηκαν πολλές από τις συστάσεις που διατυπώθηκαν στο ψήφισμα της ΕΟΚΕ το οποίο εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Ιουνίου. 

Οι κοινές προτεραιότητές μας περιστρέφονται γύρω από την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, τη διαμόρφωση ενός ψηφιακού μέλλοντος, την ενίσχυση της μοναδικής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, την οικοδόμηση μιας ευημερούσας ΕΕ και την ισχυροποίηση της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο. 

Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η ΕΟΚΕ είναι προσηλωμένη περισσότερο από ποτέ στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να καταστεί νοοτροπία και βάση μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς όμως να λησμονηθεί η εστίαση στην κυκλικότητα. Για την επίτευξη αποτελεσματικής ψηφιοποίησης, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση και η κατάρτιση ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που θέτει η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι ζωτικής σημασίας να διαθέτουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ ίσες ευκαιρίες για την ανταπόκρισή τους στις αλλαγές που προκύπτουν στην αγορά εργασίας και στην καθημερινή τους ζωή.

Καθώς η ανάκαμψη θα τεθεί στον πυρήνα του μετασχηματισμού της Ευρώπης μετά την πανδημία COVID-19, η επιχειρηματικότητα είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη. Ωστόσο, μια οικονομία στην υπηρεσία του ανθρώπου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κοινωνικό διάλογο και διάλογο με τους πολίτες. 

Ο διάλογος και η κοινωνία των πολιτών είναι επίσης ζωτικής σημασίας για μια υγιή δημοκρατία που σέβεται το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Επί του παρόντος, διαπιστώνουμε την ανάγκη ανάπτυξης ισχυρότερων μηχανισμών για την καλύτερη παρακολούθηση των ζητημάτων που αφορούν τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και για την προάσπιση του χώρου αυτού. Όταν αναφερόμαστε στη δημοκρατία, δεν μπορούμε να λησμονούμε την ανάγκη ανάληψης δράσεων που διαφυλάσσουν την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ. 

Τέλος, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης και κατόπιν της πρόσφατης έγκρισης του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής, δεν μπορώ παρά να εξάρω τη σημασία της συμμετοχής της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικής. Η ΕΟΚΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με όλα τα όργανα της ΕΕ για την επίτευξη κοινών στόχων που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των κοινωνιών μας. 

Ενωμένοι για το μέλλον της Ευρώπης! 

* Η Christa Schweng είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Related

What's hot? 7526639011156090736

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item