Αυξημένος προϋπολογισμός το 2022 για το πρόγραμμα "Δημιουργική Ευρώπη"

H Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας του 2022 για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» ανοίγοντας το δρόμο για την δημοσίευση των σχετικών...


H Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας του 2022 για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» ανοίγοντας το δρόμο για την δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, με προϋπολογισμό περίπου 385 εκατ. ευρώ, σχεδόν 100 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με το 2021, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» ενισχύει τη στήριξή του προς τους δημιουργικούς και πολιτιστικούς εταίρους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις προκλήσεις που απορρέουν από την κρίση της COVID-19 και τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό. 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας είναι η ψυχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Γνωρίζουμε πόσο ανθεκτικοί στάθηκαν οι τομείς της δημιουργίας και του πολιτισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Το 2022 το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα διαθέτει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό τους, υποστηρίζοντας την ανάκαμψή τους, τη δημιουργική διαδικασία τους και το καινοτομικό δυναμικό τους. Καλούμε τους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς και τους επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα να διερευνήσουν και να επωφεληθούν από τις πολλές δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν, πρόσθεσε: «Το 2022 θα εντείνουμε τη στήριξή μας στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα της Ευρώπης, που χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση της COVID-19, από τους κινηματογράφους έως τα φεστιβάλ. Με το πρόγραμμά μας «Δημιουργική Ευρώπη», θα κινητοποιήσουμε το πρωτοφανές ποσό των 226 εκατ. ευρώ για τον οπτικοακουστικό τομέα και των 35 εκατ. ευρώ για τη διατομεακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των ειδησεογραφικών μέσων. Η «Δημιουργική Ευρώπη» θα επενδύσει στην καινοτομία στις ψηφιακές τεχνολογίες και στους νέους τύπους περιεχομένου, από τις τηλεοπτικές σειρές υψηλής ποιότητας έως την εικονική πραγματικότητα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την προστασία της ελευθερίας των μέσων επικοινωνίας στην ΕΕ, θα χρηματοδοτήσουμε συμπράξεις δημοσιογραφίας, θα ενισχύσουμε τα επαγγελματικά πρότυπα και θα προωθήσουμε τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας.»

Το σκέλος Πολιτισμός του προγράμματος θα περιλαμβάνει νέες προσκλήσεις και πρωτοβουλίες για τους τομείς της μουσικής, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τεχνών του θεάματος και της λογοτεχνίας. Επιπλέον, θα δρομολογήσει ένα πρόγραμμα κινητικότητας, που θα προσφέρει ευκαιρίες σε καλλιτέχνες, δημιουργούς ή επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επαγγελματική εξέλιξη ή για διεθνείς συνεργασίες και για να αναζητήσουν νέο κοινό, συμπαραγωγές ή συνδημιουργίες ή για να παρουσιάσουν το έργο τους. Το σκέλος MEDIA επικεντρώνεται στον οπτικοακουστικό τομέα και εισάγει πολλές νεωτερικότητες το 2022. Θα χρηματοδοτηθεί η στήριξη της ανάπτυξης καινοτομικών βιντεοπαιχνιδιών και εμπειριών εικονικής πραγματικότητας. Μια νέα δράση, με την ονομασία «MEDIA 360 μοιρών», θα απευθύνεται σε κορυφαία φόρουμ του κλάδου που συνεργάζονται με επιχειρήσεις σε ολόκληρη την οπτικοακουστική αλυσίδα. Για την περαιτέρω τόνωση της καινοτομίας, θα δρομολογηθεί η πύλη για πρόσβαση στην αγορά με τη στήριξη του MEDIA («MEDIA market gateway») για τις πιο ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις. Η συνεργασία μεταξύ κινηματογραφικών φεστιβάλ θα ενισχυθεί μέσω δικτύων. 

Τέλος, το Διατομεακό σκέλος θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για το Εργαστήριο Δημιουργικής Καινοτομίας για κοινά έργα καινοτομίας τα οποία αφορούν πολλούς δημιουργικούς τομείς και θα συμβάλει επίσης στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους. Θα διευρύνει, ακόμη, τη στήριξη προς τα ειδησεογραφικά μέσα με πρόσθετα μέτρα για την προαγωγή της ελευθερίας των μέσων επικοινωνίας. 

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα αντιμετωπίσει επίσης βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα. Θα απαιτηθεί η χρηματοδότηση έργων από το πρόγραμμα MEDIA για την εφαρμογή στρατηγικών οικολογικού προσανατολισμού και πολυμορφίας, καθώς και ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων. Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» θα συμβάλει, επομένως, σημαντικά στις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη συμπεριληπτικότητα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που καλύπτουν πρόσθετες προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η συμβολή στη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής καθώς και το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. 

Ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας ενθαρρύνονται επίσης να χρησιμοποιούν το CulturEU, τον διαδικτυακό οδηγό για όλες τις δυνατότητες ενωσιακής χρηματοδότησης που τους προσφέρονται, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα. Ο διαδραστικός ιστότοπος συγκεντρώνει συνολικά 75 δυνατότητες χρηματοδότησης από 21 διαφορετικά προγράμματα της ΕΕ, από τα προγράμματα «Δημιουργική Ευρώπη» και «Ορίζων Ευρώπη» έως τα διαρθρωτικά ταμείακαι το InvestEU.

Related

What's hot? 4198521946044573431

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item