Την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ναρκωτικά προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα την ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα την ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, μετατρέποντάς το σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά. 

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις θα επιτρέψουν στον Οργανισμό να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με τα παράνομα ναρκωτικά στην ΕΕ. Ο ενισχυμένος ρόλος περιλαμβάνει την έκδοση προειδοποιήσεων όταν επικίνδυνες ουσίες πωλούνται για παράνομη χρήση εν γνώσει των πωλητών, την παρακολούθηση της εθιστικής χρήσης ουσιών που λαμβάνονται με παράνομα ναρκωτικά και τη διοργάνωση εκστρατειών πρόληψης σε επίπεδο ΕΕ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ναρκωτικά θα διαδραματίσει επίσης σημαντικότερο ρόλο στη διεθνή σκηνή. 

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά: «Η παραγωγή ναρκωτικών και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών προσαρμόστηκαν στις διαταραχές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προσάρμοσαν γρήγορα στη νέα κατάσταση τις σχετικές με τα ναρκωτικά δραστηριότητές τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε σαφείς, επικαιροποιημένες και αξιόπιστες αποδείξεις και ικανότητες ανάλυσης όσον αφορά τα παράνομα ναρκωτικά στην ΕΕ. Γι’ αυτό προτείνουμε σήμερα μια ισχυρότερη εντολή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Ναρκωτικά. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε κατά της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις των παράνομων ναρκωτικών στη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων. Ο ενισχυμένος Οργανισμός μας θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό εταίρο στην προσπάθεια αυτή.»

Στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εντολής, ο Οργανισμός θα μπορεί: να προβαίνει σε αξιολόγηση απειλών όσον αφορά τις νέες εξελίξεις στον τομέα των παράνομων ναρκωτικών· να εκδίδει προειδοποιήσεις όταν διατίθενται στην αγορά ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες· να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει την ταυτόχρονη χρήση πολλών ουσιών· να δημιουργήσει ένα δίκτυο εγκληματολογικών και τοξικολογικών εργαστηρίων· να αναπτύσσει εκστρατείες πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε επίπεδο ΕΕ· να παρέχει έρευνα και υποστήριξη όσον αφορά τις αγορές και την προμήθεια ναρκωτικών· να διαδραματίσει σημαντικότερο διεθνή ρόλο και να αξιοποιήσει ένα ενισχυμένο δίκτυο εθνικών σημείων επαφής για την παροχή σχετικών δεδομένων στον Οργανισμό. Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να συζητήσουν και να εγκρίνουν τη νέα εντολή.

Related

What's hot? 4860848979975918106

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item