Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον Πρόεδρο Sassoli

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη του Προέδρου του David Sassoli , ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου, σε τελετή που θα πραγματ...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τη μνήμη του Προέδρου του David Sassoli, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Ιανουαρίου, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli απεβίωσε νωρίτερα σήμερα στο Aviano της Ιταλίας, όπου νοσηλευόταν από τις 26 Δεκεμβρίου. Υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2009 και εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2019, για το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. 

Ο Πρόεδρος Sassoli έθεσε σε ισχύ έκτακτα μέτρα που επέτρεψαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του και να ασκεί δημοκρατικό έλεγχο βάσει των Συνθηκών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Διαδραμάτισε επίσης εξέχοντα ρόλο στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά και ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανάκαμψης από την πανδημία. Ακόμη, ο εκλιπών Πρόεδρος ηγήθηκε της προσπάθειας του Κοινοβουλίου να επιδείξει αλληλεγγύη προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού, μέσω δράσεων στήριξης στις πόλεις-έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Στρασβούργο, Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο), όπως η παροχή γευμάτων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στέγης στους χώρους του Κοινοβουλίου για γυναίκες θύματα βίας. Ο Πρόεδρος Sassoli ήταν αποφασισμένος να αντληθούν διδάγματα από την πανδημία, ξεκίνησε μια ευρεία διαδικασία προβληματισμού μεταξύ των ευρωβουλευτών για την επανεξέταση και την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. 

Όντας αφοσιωμένος στο ευρωπαϊκό όραμα, μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα ο εκλιπών Πρόεδρος τόνισε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου: «Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα η Ευρώπη είναι ένα νέο εγχείρημα ελπίδας. Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτό το εγχείρημα με βάση μια ισχυρή προσέγγιση σε τρεις άξονες - μια Ευρώπη που καινοτομεί, μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που ακτινοβολεί.» 

Εκδηλώσεις μνήμης

Η τελετή προς τιμήν της μνήμης του Προέδρου Sassoli θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο, παρουσία του πρώην ευρωβουλευτή και πρωθυπουργού της Ιταλίας Enrico Letta.

Η σορός του Προέδρου David Sassoli θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Ρώμη, στην αίθουσα προτομών («Sala della Protomoteca») στο Campidoglio (το Δημαρχείο της πόλης), την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου από τις 11.00 έως τις 19.00. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στις 13.00 στη χριστιανική Βασιλική Santa Maria degli Angeli (ώρες Ελλάδας). 

Εκλογή του νέου Προέδρου του ΕΚ

Όπως ορίζει ο Κανονισμός του ΕΚ (άρθρο 20), καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο πρώτος Αντιπρόεδρος, μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου. Όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί πριν τον αιφνίδιο θάνατο του Προέδρου Sassoli, η εκλογή του νέου Προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της νομοθετικής περιόδου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο. Θα ακολουθήσουν την ίδια εβδομάδα οι εκλογές των Αντιπροέδρων και των Κοσμητόρων.

Related

What's hot? 3614170333852968501

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item