ΕΟΚΕ για εθνικά σχέδια ανάκαμψης: "Ευκαιρία για τον περιορισμό της ανεργίας των νέων"

Σε πολλά κράτη μέλη η πανδημία COVID-19 οδήγησε όχι μόνο σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων, αλλά και του αριθμού των νέων που είναι εκ...


Σε πολλά κράτη μέλη η πανδημία COVID-19 οδήγησε όχι μόνο σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας των νέων, αλλά και του αριθμού των νέων που είναι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης. Σε πρόσφατη γνωμοδότηση πρωτοβουλίας, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή  υποστηρίζει ότι τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την αντιστροφή αυτής της τάσης και για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους τους νέους Ευρωπαίους. 

«Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε μέσω μιας διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και στο πλαίσιο ενός ανοικτού και διαφανούς διαλόγου», δήλωσε η εισηγήτρια της γνωμοδότησης Nicoletta Merlo. Εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι κατά την κατάρτιση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης δεν πραγματοποιήθηκαν «διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, οργανώσεις νέων ή την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών», η κ. Merlo δήλωσε ότι η ΕΟΚΕ ζήτησε τη συμπερίληψη αυτών των ενδιαφερόμενων μερών κατά την υλοποίηση και την παρακολούθηση των εν λόγω σχεδίων. 

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε τον κοινωνικό διάλογο σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος είναι καίριας σημασίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ορθή δαπάνη των δημόσιων κονδυλίων για μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Επιθυμούμε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς για τους νέους, ιδίως για εκείνους με αναπηρία και αυτούς που είναι ευάλωτοι για διαφορετικούς λόγους», επισήμανε η κ. Merlo. 

Τα σχέδια θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των νέων εκείνων που την έχουν ανάγκη δίνοντας ειδική έμφαση στις συμβάσεις αορίστου χρόνου και στις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας που μειώνουν τον κίνδυνο της επισφαλούς απασχόλησης των νέων, ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά. 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ένας στους έξι νέους κάτω των 30 ετών έχασε τη θέση εργασίας του λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο αυξανόμενος αριθμός των ΕΕΑΚ, των οποίων η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, της έλλειψης κατάλληλης καθοδήγησης και ευκαιριών απασχόλησης και της απώλειας θέσεων εργασίας. 

Ένας τρόπος να αποτρέψουμε τους νέους από την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου είναι η προώθηση ευκαιριών ποιοτικής πρακτικής άσκησης, οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν επίσης να ενσωματώνονται ευκολότερα στις αγορές εργασίας. Για τον λόγο αυτό, η ΕΟΚΕ ζητεί την απαγόρευση της μη αμειβόμενης πρακτικής άσκησης και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς αμοιβής για όλους τους ασκούμενους. (ll)

Related

What's hot? 7976282676026033306

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item