Άγκυρα δημοκρατίας και ασφάλειας η εταιρική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ, σύμφωνα με την ΕΟΚΕ

Με την Κίνα και τη Ρωσία να επελαύνουν, μια ανανεωμένη και αξιόπιστη διατλαντική εταιρική σχέση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της διεθνο...


Με την Κίνα και τη Ρωσία να επελαύνουν, μια ανανεωμένη και αξιόπιστη διατλαντική εταιρική σχέση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της διεθνούς και νομικής τάξης και ειρήνης. Η ΕΟΚΕ στηρίζει την ιδέα μιας Συμμαχίας Δημοκρατιών, που θα εξασφαλίζει ισχυρό λόγο στην κοινωνία των πολιτών όσον αφορά την από κοινού προάσπιση των οικουμενικών αξιών και δικαιωμάτων.

Σε γνωμοδότηση πρωτοβουλίας που εγκρίθηκε στη σύνοδο ολομέλειας του Δεκεμβρίου, η ΕΟΚΕ τόνισε πως, μαζί, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να αποτελούν τους θεματοφύλακες του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, ενώ κατέστησε σαφή τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. 

Ο Christian Moos, εισηγητής της γνωμοδότησης, υπογράμμισε: «Η ιδέα των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να ενώνει μεγάλα μέρη της ΕΕ με τις ελεύθερες δημοκρατίες του κόσμου, πρωτίστως δε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής»

Ο Peter Clever, συνεισηγητής, προσέθεσε: «Ο οικουμενικός χαρακτήρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζεται στην ολοκληρωμένη αυτοδέσμευση όλων όσον αφορά την εφαρμογή [των δικαιωμάτων αυτών]. Αυτό τα καθιστά πολύτιμα ως βάση διαλόγου και συνεννόησης»

Προς τούτο, η ΕΟΚΕ τονίζει με έμφαση πως μόνο μια ζωντανή κοινωνία των πολιτών μπορεί να δημιουργήσει ενθουσιασμό και να προασπίσει τις αξίες, ενώ καλεί την ΕΕ να συστήσει διατλαντική πλατφόρμα για την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, με σημεία επαφής στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Επιπλέον, ο διατλαντικός διάλογος της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να βασίζεται σε σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων τα δικαιώματα του πολίτη, η παραπληροφόρηση και η δράση για το κλίμα. 

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα μιας Συμμαχίας Δημοκρατιών και καλεί την ΕΕ να συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο με τις ΗΠΑ και τις άλλες δημοκρατίες του κόσμου που θα επιδιώκει μια «στρατηγική συνεργατικής ανάσχεσης» όσον αφορά την Κίνα: μια συνεργατική ανάσχεση που θα σέβεται και θα προστατεύει τα θεμιτά συμφέροντα της Κίνας, αλλά θα οδηγεί σε ξεκάθαρες και στιβαρές διπλωματικές απαντήσεις όταν παραβιάζονται δικαιώματα, όπως στην περίπτωση των Ουιγούρων και των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ. 

Related

What's hot? 8044002661818545787

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item