Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: "Η Ρωσία κατασκεύασε την κρίση και είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση"

Σε μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση προέβη η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την ρωσική επιθετικότητα κατά ...


Σε μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση προέβη η Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας όπου, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την αναγνώριση των αποσχισθείσων περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ "παράνομη και εντελώς απαράδεκτη". Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη "στιβαρή δέσμη" κατά της Ρωσίας αλλά και στον Nord Stream II.

Πιο συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε τα εξής:

«Χαιρετίζω την πολιτική συμφωνία που παρασχέθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ για μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη. Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Η απόφαση αυτή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία κατασκεύασε την κρίση αυτή και είναι υπεύθυνη για τη σημερινή κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα τη δέσμη κυρώσεων, σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους μας, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. 

Πρόκειται για μια στιβαρή δέσμη που περιέχει διάφορα σταθμισμένα μέτρα. Αποτελεί σαφή απάντηση στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα τα άτομα και τις εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιφερειών και της ΕΕ —όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα δυσχεράνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνέχιση των επιθετικών πολιτικών του Κρεμλίνου. 

Όσον αφορά τον αγωγό Nord Stream 2, πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ευρώπης. Διότι η κρίση αυτή δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι υπερβολικά εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η σημερινή μας δράση αποτελεί απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κρίση που προκάλεσε, είμαστε έτοιμοι απαντήσουμε με πρόσθετα μέτρα. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί με ταχύτητα».

Related

What's hot? 4717009505205403237

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item