Οι απειλές της Ρωσίας προς την Ουκρανία "καμπανάκι" για την ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές

Την Τετάρτη το πρωί, σε συζήτηση της ολομέλειας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel , την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπ...


Την Τετάρτη το πρωί, σε συζήτηση της ολομέλειας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις στρατιωτικές απειλές της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola υπογράμμισε τον τρόπο με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα και την απειλή μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης. «Γινόμαστε μάρτυρες μιας απειλής για την ειρήνη σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε τονίζοντας ότι το Κοινοβούλιο αργότερα την ίδια ημέρα αναμένεται να εγκρίνει 1,2 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Επιτροπή για την «έγκαιρη πρότασή της να στηριχθεί η οικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα της Ουκρανίας στις τρέχουσες δύσκολες συγκυρίες»

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Charles Michel τόνισε ότι η πρόσφατη και άνευ προηγουμένου συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων μπορεί να θεωρηθεί μόνο επιθετική και απειλητική συμπεριφορά. Επεσήμανε ότι αυτές οι εχθρικές τακτικές απειλούν όχι μόνο τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς και τη διεθνή έννομη τάξη. Ο πρόεδρος σημείωσε παράλληλα ότι η ΕΕ συνεργάζεται συνεχώς με τους διεθνείς εταίρους και συμμάχους της για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, πρωτίστως μέσω της διπλωματίας, αλλά και για την προετοιμασία αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, ανακοίνωσε την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη σύγκληση μιας διάσκεψης χρηματοδοτών για την περαιτέρω στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας. 

«Η ιδέα των ‘σφαιρών επιρροής’ δεν ανήκει στον 21ο αιώνα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη, αλλά τώρα είναι η ώρα για πράξεις, είπε, αναφερόμενη στα τελευταία μηνύματα που έστειλε το Κρεμλίνο. Το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη μείωση των ρωσικών στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, τόνισε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία να μην μετατρέψει το «ενεργειακό ζήτημα» σε όπλο. Δεδομένου ότι η ΕΕ ενισχύει άλλες πηγές ενέργειας, «είμαστε πλέον ασφαλείς για αυτόν τον χειμώνα», τόνισε, προσθέτοντας ότι το κύριο δίδαγμα για την ΕΕ είναι ότι πρέπει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές ώστε να μην εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το ευρωπαϊκό μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπέρανε. «Η κατάληξη της κατάστασης στην Ουκρανία θα σημαδέψει το μέλλον της ανθρωπότητας», προειδοποίησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell. «Εάν υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου, αυτό θα ήταν βήμα προς τα πίσω», πρόσθεσε. Τόνισε επίσης την πλήρη ενότητα με την οποία η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης και δήλωσε ότι «πρόκειται για μία από τις θετικές συνέπειες αυτής της κρίσης». Κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί για τη διπλωματική επίλυσή της, αλλά είναι επίσης έτοιμη να αναλάβει δράση με κυρώσεις, εάν χρειαστεί. 
 
Πολλοί ευρωβουλευτές εστίασαν στο γεγονός ότι οι η ένταση αυτή «χτυπάει καμπανάκι» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητά της να διαχειρίζεται τις εξωτερικές πιέσεις και να διασφαλίζει ότι τη σθεναρή αντίδρασή της σε εξωτερικές απειλές, διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη και τη δημοκρατία ως θεμελιώδεις αξίες και λόγους ύπαρξής της. Ως εκ τούτου, επισήμαναν τον τρόπο με τον οποίο οι ρωσικές προκλήσεις αποτελούν ευκαιρία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας. 

Εκφράζοντας τη διαρκή στήριξη και τον θαυμασμό τους προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή ρωσικής επίθεσης εδώ και χρόνια, πολλοί ευρωβουλευτές επανέλαβαν την διττή ανάγκη για συνέχιση των διπλωματικών ενεργειών με τη Μόσχα και την ανάγκη προετοιμασίας αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πολλά θέματα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, είπαν κάποιοι ομιλητές. 

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν επίσης ότι ο λόγος για την επιθετικότητα της Ρωσίας δεν είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά η δύναμη των αξιών των δημοκρατιών και η ελκυστικότητα των κοινωνιών τους, η οποία φοβίζει τον Vladimir Putin και το Κρεμλίνο. Ορισμένοι ευρωβουλευτές επέκριναν επίσης την ΕΕ επειδή ήταν υπερβολικά ασαφής στην απάντησή της προς τη Ρωσία, ενώ άλλοι τόνισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει συνέχεια λόγων και πράξεων, αντιδρώντας στην ρωσική επιθετικότητα.

Related

What's hot? 2674234721484918842

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
"Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι υπαρξιακές προκλήσεις, η γεωπολιτική σκακιέρα και το κρίσιμο σταυροδρόμι"

FACEBOOK

TWITTER

item