Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: "Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας"

Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ...


Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμμετείχε στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική απειλή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. 

Καθώς η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Πρόεδρος δήλωσε: «Αυτό συμβαίνει λόγω της εσκεμμένης πολιτικής της ρωσικής ηγεσίας. Η Ουκρανία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Έλαβε σημαντικά μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ανανέωσε τις υποδομές της, δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας για την ταλαντούχα νεολαία της. Η Ένωσή μας βοήθησε την Ουκρανία, προετοιμάζοντας τη μεγαλύτερη δέσμη μέτρων στήριξης στην ιστορία μας. Η Ουκρανία σήμερα είναι μια χώρα πιο δυνατή, πιο ελεύθερη και πιο κυρίαρχη απ’ ό,τι το 2014. Κάνει επιλογές για το μέλλον της. Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο που απειλεί με πόλεμο. Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Είναι δικαίωμα κάθε χώρας να καθορίζει το μέλλον της. Η έκκλησή μας προς τη Ρωσία είναι απολύτως ξεκάθαρη: μην επιλέξετε τον πόλεμο»

Ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες και η ΕΕ ελπίζει ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει να μην πυροδοτήσει περαιτέρω βία στην Ευρώπη, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης, η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι ισχυρή και ενωμένη, άμεση και σθεναρή. Περιέγραψε επίσης τις προσπάθειες ετοιμότητας σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο το ενεργειακό ζήτημα, διαταράσσοντας εν μέρει ή πλήρως τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο. 

Η Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κρίση αυτή αποδεικνύει ότι η ΕΕ πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές μας πηγές, τερματίζοντας την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές, τόνισε: «Η κρίση αυτή δημιουργήθηκε από τη Μόσχα. Δεν επιλέξαμε την αντιπαράθεση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτήν. Ένα άλλο μέλλον είναι δυνατό. Ένα μέλλον στο οποίο η Ρωσία και η Ευρώπη θα συνεργάζονται για τα κοινά τους συμφέροντα. Ένα μέλλον στο οποίο οι ελεύθερες χώρες θα συνεργάζονται ειρηνικά».

Related

What's hot? 55608383501642548

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item