Ενιαίο μέτωπο στη στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με την παγκόσμια αύξηση της αστάθειας, του αυταρχισμού και της παραπληροφόρησης, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση των π...


Με την παγκόσμια αύξηση της αστάθειας, του αυταρχισμού και της παραπληροφόρησης, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ενίσχυση των πολυμερών εταιρικών σχέσεων και στην προστασία και προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζουν οι ευρωβουλευτές σε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 474 ψήφους υπέρ, 113 κατά και 102 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις, η ΕΕ πρέπει να ομιλεί με μία, ενιαία φωνή. Οι αποφάσεις σχετικά με την εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται με ομοφωνία, δεδομένου ότι αυτό παρέχει σε ένα κράτος μέλος το δικαίωμα αρνησικυρίας, αλλά με ειδική πλειοψηφία.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσει τη στρατηγική κυριαρχία της και να είναι λιγότερο εξαρτημένη σε βασικούς τεχνολογικούς τομείς, υποδομές ζωτικής σημασίας και αλυσίδες εφοδιασμού, τονίζει το Κοινοβούλιο. 

Έκκληση για αυξημένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Και οι δύο εκθέσεις καταδικάζουν απερίφραστα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. 

Το κείμενο σχετικά με την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, που εγκρίθηκε με 369 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 123 αποχές, ζητεί αυξημένη και αξιόπιστη βοήθεια προς την Ουκρανία στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας, μεταξύ άλλων με την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Οι ευρωβουλευτές ενθαρρύνουν επίσης τα κράτη μέλη να αυξήσουν τη διμερή βοήθεια προς την Ουκρανία στους τομείς αυτούς. 

Ο ρόλος της Τουρκίας 

Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και καταδικάζει απερίφραστα τις παράνομες δραστηριότητες και απειλές στρατιωτικής δράσης κατά Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις νέες εξαγγελθείσες παράνομες δραστηριότητές της εντός των θαλάσσιων ζωνών τους. Το Κοινοβούλιο εξακολουθεί να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την ολοένα και πιο δυναμική εξωτερική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία συχνά έρχεται σε αντίθεση με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Υπενθυμίζει την από μακρού επιδεινούμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και σημειώνει ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ θα υπόκειται σε προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών.

Ζητεί ακόμη την επανέναρξη του διαλόγου για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί χώρα με βασικό στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ και ότι η συνεργασία πρέπει να εντατικοποιηθεί στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Καταλήγει τέλος στο συμπέρασμα ότι, επί του παρόντος, η προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μη ρεαλιστική και τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την συνολική επανεξέταση, με ρεαλισμό, της καταλληλότητας του υφιστάμενου πλαισίου.

Προς μια πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Κοινοβούλιο ζητεί επίσης μια ισχυρή αμυντική πολιτική και μια πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορεί να αντιμετωπίζει απειλές όπως η τρομοκρατία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, η εκμετάλλευση της μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς και οι ξένες παρεμβάσεις. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρά σθεναρά, μαζί με τους εταίρους της, αλλά και αυτόνομα, όπου απαιτείται. 

Χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών για την «στρατηγική πυξίδα» της ΕΕ ως έναν άνευ προηγουμένου στρατηγικό προβληματισμό, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι ο στρατηγικός προσανατολισμός θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό βήμα προς μια πραγματική Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση. 

Υποστηρίζουν επίσης τη δημιουργία «δύναμης ταχείας παρέμβασης» με αεροπορικές, θαλάσσιες και ειδικές δυνάμεις, που θα μπορούν να κινητοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ασφάλειας.

Ο εισηγητής για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε: «Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα απαιτούν περισσότερη και όχι λιγότερη δράση της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, η οποία θα πρέπει να προωθήσει την πολυμερή διακυβέρνηση και τη διεθνή έννομη τάξη και συνεργασία. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να επιτύχουμε τον στρατηγικό στόχο της επιβεβαίωσης του παγκόσμιου ηγετικού μας ρόλου. Αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικά βήματα το 2022 στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού προσανατολισμού της ΕΕ»

Παράλληλα, η εισηγήτρια για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, Nathalie Loiseau (Renew, Γαλλία) τόνισε: «Σε έναν κόσμο ολοένα και λιγότερο σταθερό και πιο επικίνδυνο, η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να βρει νέες απαντήσεις, όπως η ανάπτυξη ικανότητας ταχείας αντίδρασης και η δημιουργία ευρωπαϊκού αρχηγείου. Χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερη αλληλεγγύη απέναντι στις υβριδικές επιθέσεις. Ο στρατηγικός προσανατολισμός έρχεται την κατάλληλη στιγμή και χαιρετίζω τον φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό χαρακτήρα της προσέγγισης. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Το ζήτημα δεν είναι οι υφιστάμενες ικανότητές μας, αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης».

Related

What's hot? 636585039116325004

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item