Κώστας Αρβανίτης στην Ολομέλεια του ΕΚ: "Ο μηχανισμός αιρεσιμότητας προστατεύει, δεν τιμωρεί"

Ο μηχανισμός αιρεσιμότητας δεν έγινε για να «τιμωρεί» κράτη-μέλη αλλά για να προστατεύει τους πολίτες της ΕΕ από παραβιάσεις του Κράτους Δικ...


Ο μηχανισμός αιρεσιμότητας δεν έγινε για να «τιμωρεί» κράτη-μέλη αλλά για να προστατεύει τους πολίτες της ΕΕ από παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Με αυτό το μήνυμα ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απάντησε στο ακροδεξιό αφήγημα περί δήθεν «στοχοποίησης» των Κυβερνήσεων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / TheLeft και μέλος της Επιτροπής LIBE την οποία απασχολούν διαρκώς οι δύο χώρες με τις αντιδημοκρατικές και καθεστωτικές πρακτικές των ακροδεξιών τους κυβερνήσεων που παραβιάζουν τις αρχές του Κράτους Δικαίου, τοποθετήθηκε στη σχετική συζήτηση λίγες μόλις ώρες μετά από μια ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ. 

Οι δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις προσπάθησαν να σταματήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας με προσφυγές τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι οποίες απορρίφθηκαν πανηγυρικά, λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Μάλιστα, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι «ο σεβασμός των εν λόγω αξιών δεν μπορεί να καταλήξει να αποτελεί μόνον υποχρέωση την οποία οφείλει να τηρεί ένα υποψήφιο κράτος μέλος προκειμένου να προσχωρήσει στην Ένωση και από την οποία μπορεί να απαλλαγεί κατόπιν της προσχώρησής του». 

Σχολιάζοντας την απόφαση ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε με έμφαση πως πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα πως «ο πυρήνας της Δημοκρατίας θα προστατευτεί πάση θυσία. Όσες μάχες και αν χρειαστεί να δώσουμε». Για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «Ο Μηχανισμός υπάρχει για να προστατεύει εκεί, οπού οι ίδιοι πολιτικοί ηγέτες αποτυγχάνουν να προστατέψουν τους ίδιους τους πολίτες τους (…) Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, τις ελευθερίες τους, τους λειτουργούς της δικαιοσύνης: δικαστές και εισαγγελείς, τους δημοσιογράφους και τα μέσα τους, και τη σαφέστατη διάκριση των εξουσιών, το Κράτος Δικαίου, την ίδια την Δημοκρατία!»

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μια ακόμη σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωβουλευτών από όλο το φάσμα του Δημοκρατικού Τόξου από τη μία πλευρά, και του, λεγόμενου, Μαύρου Μετώπου της Ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς από την άλλη, ενώ έντονες ήταν και οι επικρίσεις που δέχτηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την απουσία της από μια τόσο σημαντική συνεδρίαση, αλλά και την καθυστέρηση της Κομισιόν να ενεργοποιήσει το μηχανισμό. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 

"Πριν από λίγες ώρες η ολομέλεια του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας.

Αυτή είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. 

Ας είναι αυτή η απόφαση η ευκαιρία για να φτάσει στα αυτιά κάθε γυναίκας και κάθε άντρα, σε όλους όλες και όλα στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη ότι το Κράτος Δικαίου, ο πυρήνας της Δημοκρατίας θα προστατευτεί πάση θυσία. Όσες μάχες και αν χρειαστεί να δώσουμε. Πρέπει να γίνει σαφές σήμερα ότι ο μηχανισμός που συνδέει τον προϋπολογισμό της Ένωσης με τον σεβασμό στο Κράτους Δικαίου δεν υπάρχει για να τιμωρεί ή για να εκβιάζει, όπως πιστεύουν οι πολιτικοί ηγέτες στη Βαρσοβία και στη Βουδαπέστη! 

Υπάρχει για να προστατεύει! 

Για να προστατεύει εκεί, οπού οι ίδιοι πολιτικοί ηγέτες αποτυγχάνουν να προστατέψουν τους ίδιους τους πολίτες τους. 

Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, τις ελευθερίες τους, τη λειτουργία της δικαιοσύνης τους δικαστές και εισαγγελείς, τους δημοσιογράφους και τα μέσα τους, και τη σαφέστατη διάκριση των εξουσιών, το Κράτος Δικαίου, την ίδια την Δημοκρατία! 

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχή και πρέπει το μήνυμα να φτάσει καθαρά στις πρωτεύουσες."

Related

What's hot? 2370478897093712562

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item