Ρομπέρτα Μετσόλα: "Φροντίστε να ακουστεί η φωνή σας"
Σε ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε στις 8 Φεβρουαρίου, η προσφάτως εκλεγμένη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα μίλησε...
http://www.thecolumnist.gr/2022/02/blog-post_74.html
Σε ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε στις 8 Φεβρουαρίου, η προσφάτως εκλεγμένη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα μίλησε για την υγεία, την κλιματική αλλαγή, τη φτώχεια και τις ανισότητες, υποστηρίζοντας τη θέσπιση νομοθεσίας χωρίς αποκλεισμούς και ζητώντας την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι προτεραιότητες των πολιτών: δημόσια υγεία, κλίμα και αντιμετώπιση της φτώχειας
Σύμφωνα πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι πολίτες της ΕΕ επιθυμούν το Κοινοβούλιο να θέσει τη δημόσια υγεία ως προτεραιότητα. Παρότι η ΕΕ δεν διαθέτει πολλές αρμοδιότητες στον τομέα της υγείας, η πρόεδρος εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΕ για τη χωρίς διακρίσεις παροχή ιατρικού εξοπλισμού και εμβολίων στους Ευρωπαίους πολίτες. "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και ανέλαβε ηγετικό ρόλο", δήλωσε.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κι αυτή προτεραιότητα για τους πολίτες της Ένωσης. Ερωτώμενη αν η ΕΕ κάνει αρκετές προσπάθειες για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, η Μετσόλα δήλωσε ότι ποτέ δεν είναι αρκετές καθώς πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα.
Η Μετσόλα ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο ήταν και θα συνεχίσει να είναι πολύ φιλόδοξο ως προς τους στόχους του για το κλίμα, ασκώντας πίεση στους άλλους θεσμούς ώστε να αναβαθμίσουν τους κλιματικούς τους στόχους. Τώρα είναι η ώρα να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί, τόνισε.
Σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων, η πρόεδρος Μετσόλα τόνισε την ανάγκη να δοθεί προσοχή στα έμφυλα ζητήματα, καθώς οι γυναίκες έχουν δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Τα άνευ προηγουμένου κεφάλαια που εγκρίθηκαν στα πλαίσια του πακέτου οικονομικής ανάκαμψης θα συμπεριλάβουν στήριξη για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλοντας στην κάλυψη των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε ορισμένα κράτη μέλη.
Η πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με τον εμβολιασμό, καθώς τα επίπεδα εμβολιασμού παραμένουν πολύ χαμηλά σε ορισμένες χώρες.
Συμπεριληπτική νομοθεσία
Η Μετσόλα υπογράμμισε επίσης τις ενέργειες που έχουν γίνει για την προώθηση και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ από το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ήδη καταδικάσει την υποχώρησή τους σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη ανάληψης δράσης από το Κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ως προς τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την υγεία ανέφερε πως η θέση του Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά σαφής: "τα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προωθούνται παντού και αυτή είναι η θέση που θα προωθήσω ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η θέση μου είναι αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
Ενισχύοντας τη συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ
Ως η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος Μετσόλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς στις γυναίκες που κατείχαν το αξίωμα στο παρελθόν και βοήθησαν να γκρεμίσουν τα στερεότυπα. Η συμβουλή της προς τις νέες γυναίκες και κορίτσια είναι η εξής: "Φροντίστε να ακουστεί η φωνή σας. Μην περιμένετε ποτέ να μιλήσει κάποιος άλλος για εσάς. Έχετε φωνή που μπορεί να είναι το ίδιο δυνατή και η ακεραιότητα των επιχειρημάτων σας έχει σημασία".
Κάλεσε δε τη νεολαία να εκφράσει τις ιδέες της για την Ευρώπη συμμετέχοντας στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. "Στείλτε τα μηνύματά σας, θα τα ακούσουμε. Είναι δική μας ευθύνη, γιατί το 2024 πρέπει να πείσω [τους πάντες], μαζί με τους συναδέλφους μου, ότι αυτό το οικοδόμημα αξίζει να διατηρηθεί, γιατί εργαζόμαστε για εσάς", είπε αναφερόμενη στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Ενδυνάμωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στην ΕΕ
Η πρόεδρος Μετσόλα δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο έχει μια "χρυσή ευκαιρία" να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποδοτικό θεσμό και να αντλήσει διδάγματα από την πανδημία. Τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θέλει να εισηγείται νόμους, γιατί οι ίδιοι οι πολίτες θέλουν το Κοινοβούλιο να κάνει περισσότερα ως το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ. "Ας φροντίσουμε να μην κρυβόμαστε πίσω από την πολιτική ανικανότητα ή την απροθυμία λέγοντας ότι δεν υπάρχει λύση".