Christa Schweng: "Η πράσινη μετάβαση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης"

Η Διάσκεψη για τη Γεωπολιτική της Πράσινης Συμφωνίας, που διοργάνωσε η ΕΟΚΕ από κοινού με το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN)...


Η Διάσκεψη για τη Γεωπολιτική της Πράσινης Συμφωνίας, που διοργάνωσε η ΕΟΚΕ από κοινού με το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDSN), ανέδειξε τις ποικίλες γεωπολιτικές συνέπειες της Πράσινης Συμφωνίας, τόσο για την Ευρώπη όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Η ΕΟΚΕ είναι έτοιμη να επιτελέσει τον ρόλο της σε αυτή τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας τη σαφή οικείωση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας από την κοινωνία των πολιτών. 

Σχεδόν 30 χρόνια μετά τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, οι επιβλαβείς για το κλίμα εκπομπές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με την έκθεση για το χάσμα εκπομπών που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021. 

Η Christa Schweng, Πρόεδρος της ΕΟΚΕ, τόνισε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πράσινη μετάβαση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον ευρύτερο κόσμο. Η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών μπορεί να επιτελέσει καθοριστικό ρόλο προς τούτο. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση απαιτεί πρωτίστως τη στήριξη των πολιτών μας»

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson προσέθεσε: «Οι σχέσεις με τους εταίρους μας θα αλλάξουν. Η επίλυση της κλιματικής κρίσης προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων μας. Ένα νέο ενεργειακό σύστημα θα δημιουργήσει νέες σχέσεις»

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι επισημάνσεις της Barbara Pompili, Υπουργού Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, η οποία υπογράμμισε πως η Πράσινη Συμφωνία και η πράσινη μετάβαση θα επηρεάσουν δραστικά τις διεθνείς σχέσεις. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ει δυνατόν πιο φιλόδοξη όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών, την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της ρύπανσης. Η αλληλεγγύη επιτελεί ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της Πράσινης Συμφωνίας και στην επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης μετάβασης. Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί πρωτίστως στην πράσινη μετάβαση του ενεργειακού τομέα και οι γεωπολιτικές δράσεις της ΕΕ θα πρέπει, συνεπώς, να συμβάλλουν στη μείωση των διακυμάνσεων των ενεργειακών τιμών και στην άμβλυνση των κινδύνων που σχετίζονται με την προώθηση και την επέκταση της χρήσης καθαρών μορφών ενέργειας. Η ανοικτή στρατηγική αυτονομία απαιτεί νέες αξιακές αλυσίδες, όπου κάθε πρόοδος πρέπει να συνοδεύεται από ποιοτικές τοπικές θέσεις εργασίας και οφέλη για τις τοπικές κοινότητες. 

Related

What's hot? 598240424555672308

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item