"Δημιουργική Ευρώπη - Media": Προκηρύχθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις

Η Επιτροπή δημοσίευσε τις τρεις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη - ME...


Η Επιτροπή δημοσίευσε τις τρεις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA για το 2022, ένα πρόγραμμα με συνολική διαθέσιμη ενωσιακή χρηματοδότηση για το έτος ύψους 226 εκατ. ευρώ. 

Στόχος είναι η στήριξη της ανάκαμψης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της τόσο εντός της Ευρώπης όσο και παγκοσμίως. Περισσότερες προσκλήσεις θα δημοσιευθούν τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. 

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, ανέφερε: "Το 2022, θα εντείνουμε τη στήριξή μας στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας της Ευρώπης, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση της COVID-19. Σήμερα ανακοινώνουμε την πρώτη από μια μακρά σειρά ευκαιριών χρηματοδότησης για την υποστήριξη αυτού του κρίσιμου τομέα τόσο κατά τη διάρκεια της ανάκαμψής του όσο και μετέπειτα. Η «Δημιουργική Ευρώπη» θα επενδύσει στην καινοτομία στις ψηφιακές τεχνολογίες και στους νέους τύπους περιεχομένου, από τις τηλεοπτικές σειρές υψηλής ποιότητας έως την εικονική πραγματικότητα."

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη — MEDIA» έχει προσαρμοστεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι εξελίξεις στις οπτικοακουστικές αγορές. Φέτος, δημοσίευσε τρεις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που αφορούν: βιντεοπαιχνίδια και ανάπτυξη περιεχομένου εμβύθισης, δίκτυα ευρωπαϊκών φεστιβάλ και MEDIA 360° που έχουν προσαρμοστεί ειδικά για τη στήριξη υφιστάμενων βιομηχανιών, νέων ταλέντων και αγορών, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων τομέων.

Εκτός από τις αρχικές αυτές προσκλήσεις που αντιπροσωπεύουν 41 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA, δημοσιεύτηκε σήμερα πρόσκληση με επίκεντρο τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας στο πλαίσιο του διατομεακού σκέλους του προγράμματος, η οποία αντιπροσωπεύει 2,4 εκατ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ. Αρκετές άλλες προσκλήσεις στο πλαίσιο των τριών σκελών του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» θα δημοσιευθούν στη διαδικτυακή πύλη της Επιτροπής για ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποβολής προσφορών. 

Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» του 2022 ανέρχεται σε 385,6 εκατ. ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένος κατά 30 % περίπου σε σύγκριση με το 2021. 

Τί είναι το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» αποτελείται από το 2021 από τρία σκέλη: το σκέλος MEDIA παρέχει στήριξη στον οπτικοακουστικό τομέα, το σκέλος «Πολιτισμός» καλύπτει όλους τους άλλους τομείς του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα και το διατομεακό σκέλος παρέχει ευκαιρίες για διατομεακή συνεργασία και για τον τομέα των ειδησεογραφικών μέσων. Στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 έχει διατεθεί ένα άνευ προηγουμένου ποσό 2,2 δισ. ευρώ στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο καθίσταται ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που αφιερώνεται στη στήριξη του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ. 

Το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται πλήρως με το σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατίακαι το σχέδιο δράσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον οπτικοακουστικό τομέα, που εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020. Το πρόγραμμα στηρίξει την ελευθερία, την πολυφωνία και τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης, όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, και θα προωθήσει τις προσπάθειες του σχεδίου δράσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον οπτικοακουστικό τομέα για τη στήριξη της ανάκαμψης και του μετασχηματισμού του τομέα των μέσων ενημέρωσης και του οπτικοακουστικού τομέα.

Related

What's hot? 6225504522885007558

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item