Επείγουσα οικονομική συνδρομή της ΕΕ προς την Ουκρανία ύψους 300 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα 300 εκατ. ευρώ για επείγουσα μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ) στην Ουκρανία. Η εκταμίευση...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα 300 εκατ. ευρώ για επείγουσα μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ) στην Ουκρανία. Η εκταμίευση των κονδυλίων επισπεύσθηκε, ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας. 

Πρόκειται για το αρχικό μέρος μιας πρώτης δόσης 600 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος επείγουσας ΜΧΣ της Ουκρανίας ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Περαιτέρω εκταμίευση ύψους 300 εκατ. ευρώ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα και, όπως λένε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα αποτελεί απτή απόδειξη της αταλάντευτης στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία. 

Η εκταμίευση πραγματοποιείται μετά την ταχεία έγκριση από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για ένα νέο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Τα υπόλοιπα κονδύλια (600 εκατ. ευρώ) θα εκταμιευθούν αργότερα εντός του έτους, σύμφωνα με το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψαν η ΕΕ και η Ουκρανία. Παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος ΜΧΣ έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόσθετο πρόγραμμα ΜΧΣ για την περαιτέρω μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στα τέλη Ιανουαρίου. 

Η στήριξη αυτή προστίθεται στις ευρείες και άνευ προηγουμένου δέσμες μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Related

What's hot? 5656556945152129239

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item