Η Επιτροπή δημοσιεύει ειδική πρόσκληση για την Ουκρανία

Η Επιτροπή δημοσίευσε ειδική πρόσκληση στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) για τη στήριξη των κρατών μελών που υποδέχονται πρόσ...


Η Επιτροπή δημοσίευσε ειδική πρόσκληση στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) για τη στήριξη των κρατών μελών που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα και για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης των κρατών μελών από ρωσικά ορυκτά καύσιμα. 

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ αντέδρασε αμέσως, ενωμένη και ισχυρή στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης είναι ένα ευέλικτο μέσο που μπορεί να προσαρμόζεται σε διαφορετικές πολιτικές συνθήκες. Τώρα είναι έτοιμο να βοηθήσει τα κράτη μέλη που υποδέχονται και ενσωματώνουν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να μειώσει την εξάρτηση των κρατών μελών από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από τη Ρωσία, με επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας και σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες.» 

Ένα ευέλικτο μέσο στήριξης για επείγουσες ανάγκες

Μετά την πρόσκληση αυτή, τα κράτη μέλη μπορούν να αποστείλουν άμεσα στην Επιτροπή αιτήματα τεχνικής υποστήριξης στους ακόλουθους τομείς: 

- Δημιουργία θεσμικής και επιχειρησιακής ικανότητας για την υποδοχή ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή βοήθειας στις εθνικές αρχές για να προσαρμόσουν εκ νέου και να επιταχύνουν την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η απασχόληση, στο πλαίσιο του προγράμματος προσωρινής προστασίας. Τα κράτη μέλη μπορούν να στείλουν στην Επιτροπή το αίτημά τους για την εν λόγω ειδική στήριξη έως τις 8 Απριλίου 2022.

- Ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής ένταξης των προσφύγων από την Ουκρανία. Όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα, η Επιτροπή θα στηρίξει τα κράτη μέλη στη θέσπιση τυποποιημένου μηχανισμού αναγνώρισης των ακαδημαϊκών προσόντων των προσφύγων. Τα κράτη μέλη μπορούν να στείλουν στην Επιτροπή το αίτημά τους για την εν λόγω ειδική στήριξη έως τις 8 Απριλίου 2022. 

- Βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ για την παροχή στέγης σε οικογένειες ή ασυνόδευτα παιδιά Τα κράτη μέλη μπορούν να στείλουν στην Επιτροπή το αίτημά τους για την εν λόγω ειδική στήριξη έως τις 8 Απριλίου 2022. 

- Σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης των κρατών μελών από ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σε αυτή περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός των βέλτιστων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και διασυνοριακό επίπεδο, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU της Επιτροπής. Έτσι θα στηριχθεί η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, η επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τα κράτη μέλη μπορούν να στείλουν στην Επιτροπή το αίτημά τους για την εν λόγω ειδική στήριξη έως τις 24 Μαρτίου 2022. 

Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη μπορούν να στείλουν στην Επιτροπή το αίτημά τους για την εν λόγω ειδική στήριξη μέσω της συντονιστικής αρχής τους. Η Επιτροπή θα παράσχει τη στήριξή της μετά την έγκριση του αιτήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι το TSI είναι το κύριο μέσο της Επιτροπής για την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών. Αποτελεί μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και του σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη. Βασίζεται στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος, του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, το οποίο από το 2017 έχει υλοποιήσει περισσότερα από 1 400 έργα τεχνικής υποστήριξης σε όλα τα κράτη μέλη.

Στις 9 Μαρτίου 2022 η Επιτροπή ενέκρινε 225 νέα έργα στο πλαίσιο του γύρου του TSI για το 2022, για τη στήριξη των κρατών μελών κατά την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε σύγχρονες και ανθεκτικές δημόσιες διοικήσεις, σε στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και σε ανθεκτικές οικονομίες. Πολλά έργα υποστήριξης συμβάλλουν στην υλοποίηση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. 

Σε περίπτωση ειδικών αναδυόμενων αναγκών μπορούν να δρομολογούνται  ειδικές προσκλήσεις του TSI. Αυτό συνέβη τον Iούνιο του 2021 σε σχέση με την εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που παρέχουν πρόσβαση στον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και το ίδιο συμβαίνει τώρα, ως ανταπόκριση στην εισβολή της Ρωσίας στην

Related

What's hot? 7812724135953260922

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item