Το ΕΚ ενέκρινε την αποδέσμευση κονδυλίων έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Την Πέμπτη, μόλις δύο εβδομάδες μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα μέτρα της δράση...


Την Πέμπτη, μόλις δύο εβδομάδες μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα μέτρα της δράσης συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) κάνοντας χρήση της διαδικασίας κατεπείγοντος, με 562 ψήφους υπέρ, δύο ψήφους κατά και τρεις αποχές. 

Πόροι από τα ταμεία συνοχής για τους πρόσφυγες

Η επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων της πολιτικής συνοχής θα επιτρέψει την ταχεία ανακατανομή της διαθέσιμης χρηματοδότησης ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη μέλη και οι περιφέρειές τους στην παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής - δηλ. προσωρινή στέγαση, τροφή και νερό, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση. Η χρηματοδότηση μπορεί να αποτελείται και από κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020 που δεν έχουν ακόμη διατεθεί ή δαπανηθεί, καθώς και επιπλέον 10 δισ. ευρώ από κονδύλια του προγράμματος «REACT-EU». 

Τα κράτη μέλη έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν από την ΕΕ αναδρομικά αποζημίωση για τις δαπάνες από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η ΕΕ θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το 100% (αντί του συνήθους 85%) της ενωσιακής συγχρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής για ένα ακόμη έτος, από τα μέσα του 2021 έως τα μέσα του 2022.

Τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής στηρίζουν επενδύσεις που προωθούν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της. 

Ταμεία εσωτερικών υποθέσεων

Με 575 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και τρεις αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης για ένα έτος (έως τα μέσα του 2024) την παράταση της περιόδου δυνατότητας αξιοποίησης τόσο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης όσο και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας 2014-2020, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη ταχεία πρόσβαση σε αχρησιμοποίητους πόρους. Μέσω των ταμείων μπορούν να αποδεσμευθούν έως και 420 εκ. ευρώ για δαπάνες στέγασης, διατροφής, υγειονομικής περίθαλψης ή πρόσληψης επιπλέον προσωπικού. 

Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται προς γειτονικές χώρες. 

Το σχέδιο κανόνων θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επίσημη έγκριση. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Related

What's hot? 5412109386706765683

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item