"Νέοι στα Νησιά: ευκαιρίες, προκλήσεις, προσδοκίες" από το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα

Την Τετάρτη 30 Μαρτίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Νέοι στα νησιά: ευκαιρίε...


Την Τετάρτη 30 Μαρτίου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Νέοι στα νησιά: ευκαιρίες, προκλήσεις, προσδοκίες», στο πλαίσιο των δράσεων του Γραφείου με αφορμή το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης καθώς και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιάννη Πομώνη. Οι συμμετέχοντες συνομίλησαν με νέες και νέους από διάφορα ελληνικά νησιά και βάσει τεσσάρων θεματικών: απασχόληση, περιβάλλον, ψηφιακή μετάβαση και δημοκρατία. Προηγήθηκαν συζητήσεις τεσσάρων ομάδων εργασίας επί των αντίστοιχων θεματικών, με τη συμμετοχή νέων εργαζομένων και επιχειρηματιών, φοιτητών, μαθητών του δικτύου «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και εθελοντών της πρωτοβουλίας Μαζί.eu, σε συντονισμό των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Κρήτης.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της συμμετοχής των νέων στα κοινά ως κλειδί για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δημοκρατία, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της συμμέτοχής, σημειώνοντας πως η εναπόθεση πολιτικής και ελπίδων σε μια ελίτ είναι κάτι που δεν αφορά τους νέους. Αναφέρθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως φάρο δημοκρατίας καθώς και στη σημασία των συγκλίσεων στις διεργασίες του ΕΚ. 

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε σε κάποιες από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι όσον αφορά στην απασχόληση, παραθέτοντας παράλληλα σχετικά προγράμματα τα οποία υλοποιούνται στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων.

Σε θέματα ψηφιακής μετάβασης, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε πως οι νέοι αντιμετωπίζουν θετικά την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να προάγουν τη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας. 

Τέλος, όσον αφορά στο περιβάλλον, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και τη σημασία της αξιοποίησης του παραγωγικού μοντέλου και των πόρων κάθε νησιού ώστε να προάγεται η αειφόρος ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και στην ανάγκη βέλτιστης χρήσης νερού, ενέργειας και άλλων πόρων καθώς και γνώσης του αποτυπώματος των τροφίμων.

Related

What's hot? 3406522513546871255

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item