Η έκθεση Κουντουρά για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, πυλώνας της οδηγίας από την Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να ανακοινώσει την πρότασή της για μία κοινοτική Οδηγία που θα αντ...


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να ανακοινώσει την πρότασή της για μία κοινοτική Οδηγία που θα αντιμετωπίζει την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία στην ΕΕ, ανταποκρινόμενη στις συστηματικές πιέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για τη νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία η ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά πίεσε καταλυτικά με την έκθεση που κατάρτισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας, και που, μετά την υπερψήφισή της με συντριπτική πλειοψηφία, κατατέθηκε στην Κομισιόν ως ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Κομισιόν ανταποκρίθηκε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη Οδηγία, στην τελική της μορφή θα αντιμετωπίσει για πρώτο φορά ολιστικά ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. 

Η Έλενα Κουντουρά δήλωσε σχετικά:

«Είμαι υπερήφανη που με την Έκθεσή μου, που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία τον περασμένο Οκτώβριο, πιέσαμε την Κομισιόν να αναλάβει δράση, και οι προτάσεις και θέσεις που κατάρτισα αποτυπώνονται στην προτεινόμενη Οδηγία, ως ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε οριζόντια στην ΕΕ την έμφυλη βία στη ρίζα της. 

Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία είναι η παράλληλη σιωπηρή βία που βιώνουμε. Εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά στην ΕΕ έχουν υπάρξει θύματα και εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά μία σκληρή πραγματικότητα, με συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους.

Είναι επείγουσα ωστόσο ανάγκη, χωρίς άλλη καθυστέρηση να θεσπιστεί ένα ολιστικό ευρωπαϊκό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο, και να δημιουργηθούν ισχυροί μηχανισμοί σε κάθε κράτος-μέλος, με στόχο τη μηδενική ανοχή απέναντι στην έμφυλη βία, την πρόληψη της και την αλλαγή νοοτροπίας.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, είναι η ώρα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, για το θεμελιώδες δικαίωμα όλων μας στη ζωή και σε μία ζωή χωρίς βία».

Υπενθυμίζεται ότι η Έκθεση της Έλενας Κουντουρά για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων Επιμέλειας στις Γυναίκες και τα Παιδιά», που είχε υποβληθεί ως ψήφισμα στην Κομισιόν, περιλάμβανε προτάσεις και θέσεις για την αντιμετώπιση όλων των μορφών της έμφυλης βίας στην ΕΕ και είναι αναρτημένη στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Related

What's hot? 8266355043192970407

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item