Μεγαλύτερη πίεση προς τη Ρωσία και ενεργειακή ανεξαρτησία ζητά το ΕΚ
Σε συζήτηση στην ολομέλεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen σχετικ...
http://www.thecolumnist.gr/2022/03/blog-post_59.html
Σε συζήτηση στην ολομέλεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen σχετικά με την άτυπη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών (10-11 Μαρτίου) και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (24-25 Μαρτίου), οι ευρωβουλευτές εξήραν τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ταχεία αντίδρασή τους μέσω της επιβολής πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αμέσως μετά την επίθεση. Επικρότησαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ έχει υποδεχτεί εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία λόγω του πολέμου.
«Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτόν τον πόλεμο», υπογράμμισε ο Charles Michel, καταδικάζοντας τον θάνατο, την καταστροφή και τα δεινά που υφίστανται ο ουκρανικός λαός και οι πόλεις του. Ο κ. Michel διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και επαίνεσε τον διεθνή συνασπισμό που έχει σχηματιστεί με τον «κοινό στόχο να νικήσει τον Vladimir Putin». Έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ειρήνη και την ευημερία, η ΕΕ πρέπει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση, να ενισχύσει την αρχιτεκτονική της στον τομέα της ασφάλειας και να ενισχύσει τα θεμέλια της οικονομίας της, κατέληξε.
«Εάν η ελευθερία έχει όνομα, το όνομά της είναι Ουκρανία και η ουκρανική σημαία είναι σήμερα η σημαία της ελευθερίας», τόνισε η Ursula von der Leyen. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα φροντίσει ο πόλεμος αυτός να γίνει στρατηγική αποτυχία για τον Putin. «Οι αυστηρές κυρώσεις έχουν ήδη επιφέρει σοβαρά πλήγματα και οι πόροι που χρησιμοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος για τη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου πρέπει να εξαντληθούν», δήλωσε σχετικά. Όσον αφορά την ενέργεια, υπογράμμισε ότι «η ενεργειακή πολιτική είναι επίσης πολιτική ασφάλειας» και ότι η ΕΕ έχει ήδη και θα συνεχίσει να θεσπίζει μέτρα για να καταστεί ανεξάρτητη από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία.
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της όσον αφορά την άμυνα και την ενέργεια, και θα πρέπει να το πράξει γρήγορα. Σημειώνοντας ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ χρηματοδοτούν έμμεσα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, τάχθηκαν υπέρ της διαφοροποίησης των αγορών ενέργειας και των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές. Πολλοί επεσήμαναν τον αντίκτυπο που έχει η αύξηση των τιμών της ενέργειας στην οικονομία και τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και ζήτησαν τη στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων.
Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ και η ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας από άλλα αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Κίνας. Τέλος, αρκετά μέλη του ΕΚ τόνισαν ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη της προστασίας όσων διαφεύγουν από την Ουκρανία, και όχι μόνο οι γειτονικές της χώρες.