Το ΕΚ προκαταβάλλει 3,4 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των Ουκρανών προσφύγων

Μετά το πράσινο φως που έδωσε το ΕΚ για την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης και ασύλου για τη διοχέτευση κονδυλ...


Μετά το πράσινο φως που έδωσε το ΕΚ για την αναπροσαρμογή των ευρωπαϊκών ταμείων περιφερειακής ανάπτυξης και ασύλου για τη διοχέτευση κονδυλίων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ που υποδέχονται πρόσφυγες που διαφεύγουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την τελευταία σύνοδο ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν πρόσθετα επείγοντα μέτρα στήριξης.

Με 549 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 8 αποχές, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να αποδεσμεύσει άμεσα περίπου 3,4 δισ. ευρώ (από τα διαθέσιμα 10 δισ. ευρώ) από τα κονδύλια του "REACT-EU" και να επιταχύνει την πρόσβαση των κυβερνήσεων της ΕΕ σε κονδύλια για την πληρωμή υποδομών, στέγασης, εξοπλισμού, απασχόλησης, εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης, υγειονομικής περίθαλψης και παιδικής μέριμνας για τους πρόσφυγες.

Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν την αρχική προχρηματοδότηση των πόρων του REACT-EU από 11% σε 15% για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι χώρες της Ένωσης που συνορεύουν με την Ουκρανία (Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), καθώς και εκείνες που έχουν υποδεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 1% του εθνικού πληθυσμού (Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία και Εσθονία) μπορούν να λάβουν άμεσα το 45% (αντί για 11%) των κονδυλίων ανάκαμψης χωρίς προς το παρόν να απαιτείται η υποβολή τιμολογίων. Σχετικές 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κατευθυνθεί σε γειτονικές χώρες. Η πρωτοβουλία REACT-EU είναι μια δέσμη μέτρων ύψους 50 δισ. ευρώ που θεσπίστηκε το 2020 για να συμβάλει στην άμβλυνση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το σχέδιο κανονισμού θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ μία ημέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Related

What's hot? 6192258580302281818

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item