Πρωτοβουλία Κόκκαλη για τον κίνδυνο διακοπής παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Πέτρου Κόκκαλη, εννέα ευρωβουλευτές από τέσσερεις πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών οι πρώην Πρ...


Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρου Κόκκαλη, εννέα ευρωβουλευτές από τέσσερεις πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών οι πρώην Πρωθυπουργοί Βελγίου και Λιθουανίας, Guy Verhofstadt και Andrius Kubilius, ζητούν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ενεργοποίηση του Κανονισμού 2017/1938 για την κήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, λόγω του κινδύνου που προκύπτει από την πιθανή διακοπή παροχής φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας.
 
Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της κατεπείγουσας ερώτησης προς την Κομισιόν, που κατέθεσε ο Πέτρος Κόκκαλης πριν από δύο ημέρες, στις 29 Μαρτίου 2022, ζητώντας την ετοιμότητα απέναντι στον κίνδυνο διακοπής εφοδιασμού με φυσικό αέριο, που παράλληλα θα δρούσε και ως οδικός χάρτης για άμεση απεξάρτηση των Κρατών-Μελών από τη Ρωσία και κάθε προσπάθεια της να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο στο πλαίσιο των διεξαγόμενων πολεμικών επιχειρήσεων. 

Ακολουθεί η επιστολή:

Βρυξέλλες, 1η Απριλίου 2022 

"Αγαπητή Πρόεδρε φον ντερ Λάιεν, 

Αναφορικά με τον Κανονισμό 2017/1938, όπου η ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο ορίζεται ως κοινή επιδίωξη των αρμόδιων αρχών των Κρατών-Μελών, όσο και των αντίστοιχων τομέων δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Κατόπιν της ανακήρυξης καθεστώτος "Έγκαιρης Προειδοποίησης" από τη γερμανική αρμόδια αρχή και δεδομένης της απολύτως απτής απειλής για άμεση διακοπή εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι υπογράφοντες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούμε από την Επιτροπή να καλέσει τα Κράτη-Μέλη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικά τους μέτρα έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με το άρθρο 11. 

Στους επικίνδυνους καιρούς που διανύουμε, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι απαιτούμενες αξιολογήσεις κινδύνου από τις αρμόδιες αρχές, τα περιφερειακά και τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης είναι ικανά για την αντιμετώπιση πιθανών ριζικών μεταβολών στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο κήρυξης έκτακτης ανάγκης στην Ένωση σύμφωνα με το άρθρο 12. 

Τα ανωτέρω εμπίπτουν στα περί ακραίου γεωπολιτικού κινδύνου και της επικείμενης διαταραχής του εφοδιασμού από προμηθευτές τρίτων χωρών, όπως περιγράφονται στο Άρθρο 7, παράγραφο 4γ-ii.

Κυρία Πρόεδρε, σας διαβεβαιώνουμε για την βαθύτατη εκτίμησή μας."

Οι ευρωβουλευτές, 

Petros KOKKALIS (THE LEFT) 
Guy VERHOFSTADT (RENEW) 
Andrius KUBILIUS (EPP) Luis GARICANO (RENEW) 
Pierre LARROUTUROU (S&D)
Inese VAIDERE (EPP) Ivars IJABS (RENEW) 
Raphaël GLUCKSMANN (S&D) 
Bernard GUETTA (RENEW)

Related

What's hot? 386200710710557630

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item