Επίσκεψη φον ντερ Λάιεν στην Ινδία για την προώθηση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα ενισχύσουν την εταιρική σχέση τους και θα εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία με έμφαση στην προάσπιση της βασι...


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία θα ενισχύσουν την εταιρική σχέση τους και θα εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία με έμφαση στην προάσπιση της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης, στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στη χαρτογράφηση της ψηφιακής μετάβασης. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Νέο Δελχί την Κυριακή και τη Δευτέρα, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Ινδίας, κ. Ραμ Ναθ Κοβίντ, και συνομίλησε για πολλά θέματα με τον Ινδό πρωθυπουργό κ. Ναρέντρα Μόντι

Η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός κ. Ναρέντρα Μόντι συμφώνησαν να συστήσουν κοινό Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας για την αντιμετώπιση βασικών εμπορικών, οικονομικών και τεχνολογικών προκλήσεων και για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς αυτούς. 

Συμφώνησαν επίσης να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών ΕΕ–Ινδίας και να αρχίσουν συνομιλίες για μια συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, καθώς και για μια συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. 

«Σήμερα, λαμβάνουμε μέτρα για την εμβάθυνση των στρατηγικών δεσμών μας με την Ινδία —στους τομείς του εμπορίου, της αξιόπιστης τεχνολογίας και της ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά τις προκλήσεις που θέτουν τα ανταγωνιστικά μοντέλα διακυβέρνησης. Αυτό θα μας βοηθήσει να διαφοροποιήσουμε και να εξασφαλίσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας, να ενισχύσουμε τις οικονομικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας και να προσφέρουμε σημαντικά οφέλη στους πολίτες μας», δήλωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι ο κοινός στόχος είναι η ταχεία σύναψη και των τριών συμφωνιών. 

Η Ινδία είναι βασικός στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Η ΕΕ ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ινδία, αλλά, όπως επισήμανε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες. 

Η στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια πύλη ανοίγει νέες ευκαιρίες για συνεργασία και επενδύσεις σε ασφαλείς και βιώσιμες υποδομές στην Ινδία και την ευρύτερη περιοχή. 

Λόγω του μεγέθους, των οικονομικών επιδόσεων και των ενεργειακών αναγκών τους, η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καίριας σημασίας για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Η κ. φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επιτάχυνση της συνεργασίας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, με εντονότερες κοινές προσπάθειες για την ηλιακή ενέργεια και την προώθηση της συνεργασίας, ιδίως για το πράσινο υδρογόνο. 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε την έδρα της International Solar Alliance, μιας από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ινδίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και συναντήθηκε με διευθύνοντες συμβούλους από ινδικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας. 

Η επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε μεγάλο βαθμό με την Ινδία όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας στην πορεία προς μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τόσο στην Ινδία όσο και στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι και επένδυση στην ασφάλειά μας. Κάθε κιλοβάτ που παράγουμε από την ηλιακή, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια ή τη βιομάζα μειώνει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα που εισάγουμε από το εξωτερικό.» 

Επίσης, η κ. φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε επίσης το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πόρων (TERI), όπου συνάντησε νέους φοιτητές και ακτιβιστές για το κλίμα και επισκέφθηκε το Κέντρο TERI-Deakin Nano-Biotechnology, ενώ συναντήθηκε με γυναίκες ηγέτες και επιχειρηματίες από την Ινδία. 

Γεωπολιτική διάσκεψη «Διάλογος του Raisina»

Η κ. φον ντερ Λάιεν, στην εναρκτήρια ομιλία της για τη φετινή συνεδρίαση της γεωπολιτικής διάσκεψης διάλογος του Raisina, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις μετά την κρίση της πανδημίας COVID-19, στην καθαρή ενέργεια και τις διάφορες πτυχές της ψηφιακής μετάβασης, στην Κίνα και ιδιαίτερα στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας και στις επιπτώσεις της για όλο τον κόσμο. 

Μάλιστα, δήλωσε σχετικά: «Το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδοειρηνικού και τον υπόλοιπο κόσμο. Για τον Ινδοειρηνικό, είναι εξίσου σημαντικό όπως και για την Ευρώπη να γίνονται σεβαστά τα σύνορα. Και να μην υπάρχουν σφαίρες επιρροής. Θέλουμε ένα θετικό όραμα για έναν ειρηνικό και ευημερούντα Ινδοειρηνικό.»

Related

What's hot? 2889508961954925074

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item