Ερώτηση Παπαδημούλη προς την Επιτροπή για την καταδίκη Καβαλά

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ...


Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, υπέβαλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης

Η καταδίκη του Οσμάν Καβαλά, η οποία χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ως ‘’συντριπτικό πλήγμα’’ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων που μαρτυρούν τη διαρκή υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης. Και ρωτά την Κομισιόν αφενός «τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην υπόθεση του Osman Kavala» και αφετέρου «πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, όχι μόνο στο πλαίσιο εξέτασης των κριτηρίων για την έναρξη ή μη της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά στο γενικότερο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της». 

Σχετικά με την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είχε κρίνει ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν ως απώτερο σκοπό τη φίμωσή του και την αποτροπή δράσης άλλων ακτιβιστών και ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ, τον Φεβρουάριο του 2022, το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ανωτέρω απόφαση του ΕΔΔΑ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Τούρκο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε προτείνει ο Έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης “Václav Havel”.

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση: 

Θέμα: Καταδίκη του Τούρκου ακτιβιστή Osman Kavala σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή 

"Ο Τούρκος ακτιβιστής Osman Kavala καταδικάστηκε χθες σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είχε κρίνει ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν ως απώτερο σκοπό τη φίμωσή του και την αποτροπή δράσης άλλων ακτιβιστών και ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ, τον Φεβρουάριο του 2022, το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ανωτέρω απόφαση του ΕΔΔΑ. Η καταδίκη του Osman Kavala, την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ως «συντριπτικό πλήγμα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων που μαρτυρούν τη διαρκή υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία (αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης5, αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Τουρκίας για πλήρη απαγόρευση του HDP6, φυλάκιση του Selahattin Demirtaş κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων7 κλπ.).

Ερωτάται η Επιτροπή: 

- Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην υπόθεση του Osman Kavala; 
- Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, όχι μόνο στο πλαίσιο εξέτασης των κριτηρίων για την έναρξη ή μη της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά στο γενικότερο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της;"

Related

What's hot? 2848074456907985301

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item