Νέα σύμπραξη δεξιοτήτων για τους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας

Χθες, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συστάθηκε μια μεγάλης κλίμακας σύμπραξη δεξιοτήτων για το οικοσύστημα των κλάδων του πολιτισμού και τ...


Χθες, με την υποστήριξη της Επιτροπής, συστάθηκε μια μεγάλης κλίμακας σύμπραξη δεξιοτήτων για το οικοσύστημα των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας. Στόχος της σύμπραξης είναι η θέσπιση ενός κοινού μοντέλου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Ευρώπη με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων και την υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης στους κλάδους του πολιτισμού και της δημιουργίας. 

Η σύμπραξη θα προωθήσει ευκαιρίες μάθησης και κατάρτισης «πάνω στη δουλειά» για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου και να εφοδιάσει τους επαγγελματίες με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές, πράσινες, επιχειρηματικές και τεχνικές δεξιότητες, καθώς και στις τέχνες και τη χειροτεχνία. Οι εμπλεκόμενοι εταίροι συμφώνησαν μια σειρά δεσμεύσεων και δεικτών για τη βελτίωση των πληροφοριών για τις δεξιότητες, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων κατάρτισης και την αύξηση του αριθμού των ατόμων που καταρτίζονται. Για παράδειγμα, οι εταίροι θα προωθήσουν την αμοιβαία αναγνώριση των διαδρομών κατάρτισης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Είναι εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση των δεξιοτήτων στα επαγγέλματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η σύνδεση των γνώσεων του παρελθόντος και του μέλλοντος και η μετασχηματιστική δύναμη της καινοτομίας. Μέσω αυτής της σύμπραξης, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε οι δεξιότητες να αναδειχθούν σε μοχλό αλλαγής και να ανοίξουμε νέες προοπτικές για τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη».

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά από την πλευρά του: «Στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργίας επλήγησαν σοβαρά και έχασαν πολύτιμους υπαλλήλους και επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες των κλάδων της δημιουργίας και του πολιτισμού αποτελούν την κινητήρια δύναμη της δημιουργικότητας του οικοσυστήματος και πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η συνεργασία αυτή είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της διατομεακής καινοτομίας εντός του ποικιλόμορφου οικοσυστήματος των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργίας»

Τέλος, ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ προσέθεσε τα εξής: «Όσοι και όσες εργάζονται στους κλάδους της δημιουργίας και του πολιτισμού συμβάλλουν αποφασιστικά στην πλούσια και δυναμική πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης. Η σύμπραξη θα ενισχύσει τις πολιτιστικές και δημιουργικές δεξιότητες των Ευρωπαίων εργαζομένων, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν με αυτοπεποίθηση στη μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.» 

Η σύμπραξη αυτή θα συνεισφέρει στη στήριξη που είναι ήδη διαθέσιμη στον κλάδο για επανειδίκευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων και θα τη συμπληρώνει μέσω διάφορων χρηματοδοτικών μέσων της ΕΕ και του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», μεταξύ άλλων. Κατόπιν της ανάληψης δεσμεύσεων στα οικοσυστήματα άλλων κλάδων, η εν λόγω σύμπραξη μεταξύ ευρωπαϊκών κεντρικών ενώσεων, δικτύων, κλαδικών ενώσεων, παρόχων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων, βασίζεται στο Σύμφωνο για τις Δεξιότητες, το οποίο αποτελεί μια από σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου Δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα. 

Related

What's hot? 8735695186240107574

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item