Παρέμβαση Βόζεμπεργκ για τα παιδιά και τους νεαρούς πρόσφυγες από την Ουκρανία
Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προστασίας για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία...
http://www.thecolumnist.gr/2022/04/blog-post_5.html
Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προστασίας για τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπογράμμισε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, παρουσία της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου για θεματα μετανάστευσης, κ. 'Ιλβα Γιόχανσον.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, είχε μεταξύ άλλων την πρωτοβουλία για τη σύνταξη του σχετικού ψηφίσματος που καλεί την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να εξασφαλίζουν κάθε αναγκαία βοήθεια για τα ασυνόδευτα παιδιά και τους νεαρούς πρόσφυγες από την Ουκρανία που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ασυνόδευτα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης αλλά και εξαφάνισης, ειδικά όταν μετακινούνται πέρα από τα σύνορα, όπου κινδυνεύουν σοβαρά να πέσουν θύματα εμπορίας. Βασικό μέλημα της Ε.Ε. πρέπει να είναι η οικογενειακή επανένωση των παιδιών και νεαρών προσφύγων από την Ουκρανία και η κοινωνική τους ενσωμάτωση χωρίς αποκλεισμούς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια τεράστια προσφυγική αλλά και ανθρωπιστική κρίση, με το 90% των εκτοπισμένων να είναι γυναίκες, νέοι άνθρωποι και παιδιά, πολλά εξ αυτών ασυνόδευτα.
Η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης και της στήριξης στην Ουκρανία, για την οποία συζητάμε σήμερα, πρέπει να προσανατολιστεί στην προστασία των παιδιών και των νέων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία και τη φρίκη του πολέμου.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης αλλά και εξαφάνισης, ειδικά όταν μετακινούνται πέρα από τα σύνορα, όπου κινδυνεύουν σοβαρά να πέσουν θύματα εμπορίας.
Ψυχολογική υποστήριξη, πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε βασικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νομικής αρωγής με σκοπό την ενσωμάτωση είναι το ελάχιστο που μπορούμε να εγγυηθούμε στους νέους αυτούς ανθρώπους, ώστε να μην χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι με κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Βασική προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η οικογενειακή επανένωση και η διευκόλυνση της επαφής των παιδιών και των νέων με τους συγγενείς τους, οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Επιπλέον, όπως σε κάθε προσφυγική κρίση προβάλλει επιτακτική η μετεγκατάσταση, ώστε όχι μόνο να μειωθεί η πίεση στα κράτη πρώτης υποδοχής αλλά και να συνεχίσουν τα νέα παιδιά να ονειρεύονται σε ευνοϊκές συνθήκες, έχοντας κάθε αναγκαία βοήθεια».