"Ελάχιστη έως ανύπαρκτη η ευρωπαϊκή προοπτική για αυτή την Τουρκία", λένε ευρωβουλευτές

Κλείνουν οι δίοδοι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, μετά και την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή του Τούρκου ακτιβιστή Osm...


Κλείνουν οι δίοδοι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, μετά και την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή του Τούρκου ακτιβιστή Osman Kavala. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνεται από τις σχετικές δηλώσεις αρμόδιων ευρωβουλευτών στο ΕΚ οι οποίοι εκφράζουν την "πλήρη αλληλεγγύη" χαρακτηρίζοντας παράλληλα "θλιβερή" την απόφαση του δικαστηρίου προς τον Τούρκο ακτιβιστή. Παράλληλα κάνουν λόγο για απόφαση που επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του υφιστάμενου συστήματος διακυβέρνησης στην Τουρκία και υπό αυτό το πρίσμα τονίζουν ευθέως ότι η χώρα "δεν έχει σχεδόν καμία ευρωπαϊκή προοπτική". 

Πιο αναλυτικά, ο μόνιμος εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Τουρκία Nacho Sánchez Amor (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Sergey Lagodinsky (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσαν τα εξής: 

«Το δικαστικό σώμα της Τουρκίας επιβεβαίωσε τις χειρότερες προβλέψεις καταδικάζοντας σήμερα τον Osman Kavala σε ισόβια κάθειρξη λόγω της υποτιθέμενης απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης. Αυτή η θλιβερή απόφαση του 13ου ποινικού δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης είναι σαφώς αντίθετη προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα έχει ασφαλώς συνέπειες στις διαδικασίες επί παραβάσει που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας προς τον Osman Kavala και τους υπόλοιπους κατηγορουμένους στη δίκη 'Gezi', οι οποίοι επίσης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης, καθώς και προς τις οικογένειές τους. Σήμερα είναι μια πολύ λυπηρή ημέρα όχι μόνο για αυτούς, αλλά και για όσους υπερασπίζονται καθημερινά τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία και για όλους όσοι επιθυμούν να έλθει η χώρα πιο κοντά στην ΕΕ. Είναι προφανές ότι αυτός δεν είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. 

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει εκ νέου τον αυταρχικό χαρακτήρα του υφιστάμενου συστήματος και καταδεικνύει σαφώς την έλλειψη προθυμίας για την πραγματοποίηση κάθε είδους πραγματικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Υπό το πρίσμα αυτό, η σημερινή Τουρκία δεν έχει σχεδόν καμία ευρωπαϊκή προοπτική, διολισθαίνοντας από τη συναίνεση για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, ενώ ταυτόχρονα δεν τηρεί τις δικές της διεθνείς δεσμεύσεις.

Το γεγονός ότι ένας από τους δικαστές που εξέδωσε την απόφαση ήταν υποψήφιος για την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας με το κυβερνών κόμμα αποτελεί ένα ακόμη συγκλονιστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η υπόθεση αυτή σπιλώθηκε από πολιτικές παρεμβάσεις. Η όλη διαδικασία τα τελευταία, πάνω από τέσσερα χρόνια αποτελεί μια ακολουθία δικαστικών ελιγμών, με πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τα πρότυπα για μια δίκαιη δίκη.»

Related

What's hot? 6019036837842109289

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item