Σε ισχύ αυστηρότεροι κανόνες για την προστασία των καταναλωτών στην ψηφιακή αγορά

Το Σάββατο 28 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή της οδηγίας για την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία τω...


Το Σάββατο 28 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή της οδηγίας για την καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών. Οι κανόνες που εγκρίθηκαν τον Νοέμβριο του 2019 επικαιροποιούν τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των ψηφιακών αγορών. Θα εφοδιάσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις αρμόδιες αρχές με ισχυρότερα εργαλεία για την επιβολή των δικαιωμάτων τους, όπως η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων ή η έννομη προστασία σε περίπτωση ζημίας.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Οι νέοι κανόνες καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημασία που αποδίδει η Ευρώπη στην ύπαρξη αποτελεσματικών διασφαλίσεων για τους καταναλωτές. Οι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές στο διαδίκτυο προστατεύονται από τις αθέμιτες πρακτικές, όπως προστατεύονται και εκτός διαδικτύου. Έτσι, οι κανόνες για τους καταναλωτές θα καταστούν κατάλληλοι για την ψηφιακή εποχή.»

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς προσέθεσε: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δικαιούνται τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα προστασίας και αυτοί οι νέοι κανόνες υλοποιούν ακριβώς αυτή τη δέσμευση. Για παράδειγμα, κατά την αναζήτηση ενός προϊόντος στο διαδίκτυο, οι πλατφόρμες πρέπει πλέον να παρέχουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατάταξης των προσφορών. Έτσι αποφεύγονται παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές. Θα ενισχυθούν επίσης η πρόσβαση σε ατομικά μέσα έννομης προστασίας, καθώς και οι κυρώσεις για διασυνοριακές παραβάσεις. Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν τη δίκαιη αποζημίωση των θυμάτων και θα αποθαρρύνουν σημαντικά τους παραβάτες.»

Σε έναν ψηφιακό κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς, η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η νομοθεσία είναι κατάλληλη για το μέλλον και προστατεύει εξίσου τους καταναλωτές εντός και εκτός διαδικτύου. Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν έως τις 14 Ιουνίου τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τον έλεγχο καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τους καταναλωτές όσον αφορά την ψηφιακή δικαιοσύνη. Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης μία μελέτη για τις «σκοτεινές πρακτικές», δηλαδή ψηφιακά περιβάλλοντα σχεδιασμένα έτσι ώστε να παραπλανούν τους καταναλωτές για να κάνουν συγκεκριμένες επιλογές. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τα νέα δικαιώματα που θεσπίστηκαν με την οδηγία για τον εκσυγχρονισμό.

Related

What's hot? 6714279441556286685

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item