Εκδήλωση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα "Τουρισμός και Πολιτισμός – Η Επόμενη Ημέρα"

Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε την Τετάρτη (8 Ιουνίου 2022) συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο του Ευ...


Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε την Τετάρτη (8 Ιουνίου 2022) συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον βιώσιμο τουρισμό και την ανάκαμψη των Δημιουργικών και Πολιτιστικών Τομέων, μετά την πανδημία, με τίτλο «Τουρισμός και Πολιτισμός – Η Επόμενη Ημέρα»

Συμμετείχαν από το στούντιο του Ευρωκοινοβουλίου οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 

- Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών & Τουρισμού (TRAN), Μέλος της Ειδικής Ομάδας Τουρισμού (Tourism Task Force- TTF), Μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τεχνολογίας και Έρευνας (ITRE) 

- Αλέξης Γεωργούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού & Παιδείας (CULT), Συνιδρυτής της Ομάδας Φιλίας Πολιτιστικών Δημιουργών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 

Αρχικά, η πρώην Υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «με τέσσερα ψηφίσματα που συνδιαμόρφωσα, ζητήσαμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στηριχθεί επαρκώς ο κλάδος του τουρισμού -προορισμοί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- για να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις της τελευταίας διετίας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «διεκδικούμε το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης για τη βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου». Επίσης ανέφερε ότι «μία σημαντική πρόταση που έκανα στο τελευταίο ψήφισμα για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στον τουρισμό είναι να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη με ρευστότητα στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών.» Πολύ σημαντική ήταν τέλος και η αναφορά της στη θέσπιση ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού μοντέλου για τον Κοινωνικό Τουρισμό. 

Έπειτα, έλαβε το λόγο ο Αλέξης Γεωργούλης ο οποίος ανέφερε ότι «Οι Δημιουργικοί και Πολιτιστικοί τομείς είναι εκείνοι που χτυπήθηκαν πρώτοι και θα ανακάμψουν δυστυχώς τελευταίοι, λόγω της πανδημίας», ενώ υπογράμμισε πως «Η πτώση συνολικά στον κύκλο εργασιών σε αυτούς τους τομείς άγγιξε το 30%, στις παραστατικές τέχνες έφτασε το 90% και στη μουσική στο 75%...». Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε βέβαια πως ενώ υπάρχουν Ενωσιακά Εργαλεία χρηματοδότησης (Creative Europe, Horizon Europe π.χ.) λόγω γραφειοκρατίας είναι δύσκολο να φτάσουν στον πολίτη, δημιουργώντας του δυσπιστία. Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας ότι όταν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν ανέφερε καν τη λέξη: «Πολιτισμός»... 

Στη συνέχεια, η κα Κουντουρά μίλησε για τον τουρισμό στον Ευρωπαϊκό Νότο λέγοντας πως: «Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού οι πολίτες δείχνουν ότι έχουν διάθεση να ταξιδέψουν - τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά.» Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κίνδυνο αναφέροντας ότι «η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας και γενικότερα η ακρίβεια θα επηρεάσουν και τον Τουρισμό διότι μειώνεται ο ταξιδιωτικός προϋπολογισμός με αποτέλεσμα η ανάκαμψη του Τουρισμού να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο». Ευτυχώς, στο τελευταίο μας ψήφισμα στην Επιτροπή Μεταφορών & Τουρισμού (TRAN), έγιναν δεκτές προτάσεις μου για τη στήριξη τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων στον Τουρισμό». 

Ακολούθως, ο κ. Γεωργούλης ανέφερε μια σειρά πρωτοβουλίες που έχει λάβει ώστε να επιτευχθεί πανευρωπαϊκά η ισότητα των φύλων στον Πολιτισμό, σημειώνοντας: «Οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα και στον Πολιτισμό και παντού. Οι γυναίκες ξεκινούν με περισσότερα εμπόδια, γιατί ο κόσμος δεν είναι σωστά φτιαγμένος για εκείνες.» Ο Αλέξης Γεωργούλης πρόσθεσε πως αν και ο Πολιτισμός έχει τις καλύτερες κοινωνικές ισορροπίες σε σχέση με τους περισσότερους τομείς, υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε σχέση και με τις θέσεις εργασίας, αλλά και με τους μισθούς των καλλιτεχνών. 

Οι δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκλήρωσαν την εκδήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους εργαζόμενους στους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού, επισημαίνοντας την στήριξή τους στα αιτήματά τους για καλύτερες πληρωμές και ποιοτικότερες συνθήκες εργασίας. «Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό περνούν τις χειρότερες στιγμές τους. Δεν είναι χόμπι η εργασία στον Πολιτισμό. Έχουμε παλέψει για ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις εργασιακές συνθήκες στις τέχνες,» τόνισε σχετικά ο Αλέξης Γεωργούλης. Η Έλενα Κουντουρά πρόσθεσε ότι «πρέπει να βελτιωθούν οι μισθοί, η διάρκεια και γενικότερα οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων στον Τουρισμό. Πρέπει να καταρτιστεί ένα ολιστικό σχέδιο για την συνολική αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων και την απόλυτη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» 

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και συνέντευξη με την Gloria Guevara, Σύμβουλο του Υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και πρώην πρόεδρο και CEO του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC. 

Η κα Guevara πρόσθεσε μεταξύ άλλων: 

- Οι τομείς τουρισμού και ταξιδίων συνεισφέρουν το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ - 330.000.000 θέσεις εργασίας δηλαδή 1/10 παγκοσμίως. Δυστυχώς 100.000.000 θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σχεδόν άλλες τόσες επηρεάστηκαν (αρνητικά) σε ένα βαθμό. 
- Ο Πολιτισμός είναι ο κύριος λόγος για να ταξιδέψει κανείς και στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για πολιτιστικούς λόγους είναι αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα. Ο Πολιτισμός και τα Ταξίδια γενικότερα, δημιουργούν ενσυναίσθηση και κατανόηση. Ταξιδεύεις σε μια άλλη χώρα για να έρθεις σε επαφή με τον Πολιτισμό, τις πεποιθήσεις, τις παραδόσεις αυτής της χώρας 
- Το 8% των εκπομπών του θερμοκηπίου δυστυχώς αφορά στη συμβολή των Ταξιδίων και του Τουρισμού. Έχουμε πάρει μια πρωτοφανή παγκόσμια πρωτοβουλία, που θα μας βοηθήσει να κάνουμε τον Τουρισμό μέρος της λύσης. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πλαίσιο, που τα τοπικά πρακτορεία στην Ελλάδα (π.χ.) ή τα τοπικά εστιατόρια ή τα τοπικά ξενοδοχεία μπορούν να απευθυνθούν εκεί, να βρουν τις πληροφορίες στα ελληνικά, να μάθουν το αποτύπωμά τους, αλλά όχι μόνο. Θα μάθουν τις βέλτιστες πρακτικές, θα μάθουν να είναι κλιματικά ουδέτεροι και θα μάθουν πως μπορούν να λάβουν σχετική χρηματοδότηση. 

Τη συζήτηση συντόνισε και παρουσίασε η Γιάννα Παπαδάκου. 

Συμμετείχε επίσης και έθεσε τα ερωτήματά του ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Δεριζιώτης του Money Tourism. 

Δείτε ολόκληρη την συζήτηση εδώ.

Related

What's hot? 4036607214624546583

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item