Maurizio Mensi: "Να μην αγνοηθούν οι ανάγκες της άμυνας στην ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα"

ΓΡΑΦΕΙ Ο MAURIZIO MENSI  Ως βασικό τμήμα κάθε ψηφιακού προϊόντος, οι ημιαγωγοί έχουν ζωτική σημασία για τους κλάδους της άμυνας και της αερο...


ΓΡΑΦΕΙ Ο MAURIZIO MENSI 

Ως βασικό τμήμα κάθε ψηφιακού προϊόντος, οι ημιαγωγοί έχουν ζωτική σημασία για τους κλάδους της άμυνας και της αεροδιαστημικής, μολονότι αυτοί αντιστοιχούν μόνο στο 1 % περίπου της παγκόσμιας αγοράς μικροκυκλωμάτων. 

Οι απαιτούμενοι ημιαγωγοί πρέπει να είναι ανθεκτικοί, αξιόπιστοι και ικανοί να αποθηκεύουν δεδομένα και πληροφορίες με πλήρη ασφάλεια και προστασία. Αν και οι διαταράξεις των αλυσίδων εφοδιασμού αποτελούν γενικά ένα οικονομικό και, δυνάμει, κοινωνικό πρόβλημα, σε αυτούς τους στρατηγικούς κλάδους οι ελλείψεις μπορούν να εξελιχθούν και σε πρόβλημα ασφαλείας. 

Η Ευρώπη εξαρτάται από ελάχιστους ξένους προμηθευτές, κάτι το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές προεκτάσεις. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Νότια Κορέα επενδύουν μεγάλα ποσά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα, σκοπεύει να διπλασιάσει την παραγωγή στην ΕΕ, αναβαθμίζοντας το παγκόσμιο μερίδιό της στο 20 % έως το 2030, με συνολικές επενδύσεις ύψους περίπου 43 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, η ΕΟΚΕ ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει τις πηγές της εν λόγω χρηματοδότησης, καθότι ορισμένες από αυτές φαίνεται να προέρχονται από την ανακατανομή των ποσών που έχουν ήδη διατεθεί στον προϋπολογισμό σε άλλους τομείς προτεραιότητας, όπως το διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια, και οι οποίοι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο. Ούτε πρέπει να μειωθούν οι πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, δεδομένων των ήδη περιορισμένων διαθέσιμων πόρων. Σε μια συγκυρία οξυνόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η εξασφάλιση επαρκούς οικονομικής υποστήριξης των κλάδων της άμυνας και της αεροδιαστημικής είναι ζωτικής σημασίας για την πράξη για τα μικροκυκλώματα.

Επίσης, προτείνουμε η εν λόγω νομοθετική πράξη να επικεντρωθεί στην καινοτομία και στην προαγωγή της, όχι μόνο όσον αφορά τους μικρούς ημιαγωγούς, αλλά τους μεγαλύτερους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως στους κλάδους της άμυνας και της αεροδιαστημικής. 

Η ανάπτυξη διαδικασιών πιστοποίησης είναι επίσης πολύ σημαντική σε αυτούς τους δύο κλάδους. Για παράδειγμα, πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών και πολιτικών προτύπων ως μέρους της ενωσιακής στρατηγικής τυποποίησης. 

Ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί χωρίς καθυστέρηση είναι η ασφάλεια δικαίου σε θέματα κρατικών ενισχύσεων, με την καθιέρωση σε επίπεδο ΕΕ κριτηρίων για την έγκριση των υποστηρικτικών μέτρων και τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο. 

Επίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις χώρες-συμμάχους όπως οι ΗΠΑ (μέσω του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ). Εν ολίγοις, το παγκόσμιο οικοσύστημα των ημιαγωγών στους τομείς της άμυνας και της αεροδιαστημικής είναι πολύπλοκο και άκρως αλληλεξαρτώμενο και μόνο με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και την ανάπτυξη συντονισμένων στρατηγικών είναι δυνατόν να αποφευχθούν οι αλληλεπικαλύψεις και ολόκληρο το σύστημα να καταστεί αποτελεσματικότερο.

* Ο Maurizio Mensi είναι μέλος της ΕΟΚΕ

Related

What's hot? 609334079613172309

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item