"Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη": νέο πρόγραμμα κινητικότητας για εργαζόμενους στον πολιτισμό

Η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με το Ινστιτούτο Goethe για την εκτέλεση, την προσεχή τριετία, ενός προϋπολογισμού ύψους 21 εκατ. ευρώ, ο οποίο...


Η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία με το Ινστιτούτο Goethe για την εκτέλεση, την προσεχή τριετία, ενός προϋπολογισμού ύψους 21 εκατ. ευρώ, ο οποίος προορίζεται για την κινητικότητα καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις εμπειρίες και τις συστάσεις του πιλοτικού προγράμματος i-Portunus που υλοποιήθηκε μεταξύ 2018 και 2022, η νέα δράση "Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη" θα προσφέρει επιχορηγήσεις σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, σε πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς υποδοχής απ’ όλους τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς που καλύπτονται από το σκέλος «Πολιτισμός» του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνονται η μουσική, η αρχιτεκτονική, οι παραστατικές τέχνες, το ντιζάιν, η λογοτεχνία και η πολιτιστική κληρονομιά των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: "Η κινητικότητα αποτελούσε ανέκαθεν και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο της εργασίας και της ζωής των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα. Η ευρωπαϊκή δημιουργικότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά μας και η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη στήριξη των καλλιτεχνών. Η δράση “Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη” θα τους δώσει την ευκαιρία να μεταβούν στο εξωτερικό για να δημιουργήσουν και να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους, να προωθήσουν τη σταδιοδρομία τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό, θα επωφεληθούν από την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης και θα συμβάλουν στην ανάπτυξή της." 

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νεοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες, το πρόγραμμα "Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη" θα προσφέρει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες για έργα, μέσω των οποίων θα διερευνήσουν, θα δημιουργήσουν, θα μάθουν ή θα συναντηθούν με ομολόγους τους με σκοπό την ανάπτυξη ή την εμβάθυνση διεθνών επαγγελματικών σχέσεων. Στόχος του προγράμματος είναι να χορηγήσει 7.000 επιχορηγήσεις σε περίοδο 3 ετών και υπό αυτό το πρίσμα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ δράση για μεμονωμένους καλλιτέχνες.

Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων αναμένονται το φθινόπωρο. 

Related

What's hot? 6681008936965641517

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item