Η ΕΕ δωρίζει στην Ουκρανία πέντε εκατομμύρια δισκία ιωδιούχου καλίου

Στις 26 Αυγούστου, η ΕΕ έλαβε αίτημα από την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την παροχή δισκίων ιωδιούχου καλίου ως προληπτικό μέτρο ασφάλειας γ...


Στις 26 Αυγούστου, η ΕΕ έλαβε αίτημα από την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την παροχή δισκίων ιωδιούχου καλίου ως προληπτικό μέτρο ασφάλειας για την ενίσχυση του επιπέδου προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Τα δισκία ιωδιούχου καλίου θα χρησιμοποιούνται σε περιορισμένα σενάρια, ώστε να αποφευχθεί η απορρόφηση από τον θυρεοειδή ραδιενεργού ιωδίου που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω εισπνοής ή κατάποσης. 

Ανταποκρινόμενο στο σχετικό αίτημα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών διέθεσε άμεσα 5,5 εκατ. δισκία ιωδιούχου καλίου μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκατ. δισκίων από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης του rescEU και 500.000 δισκίων από την Αυστρία. Το μεγαλύτερο μέρος της συνδρομής, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, θα παραδοθεί στην Ουκρανία από το απόθεμα rescEU που φιλοξενείται στη Γερμανία. 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Κανένας πυρηνικός σταθμός δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως θέατρο του πολέμου. Είναι απαράδεκτο να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές αμάχων. Πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δράση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η ΕΕ παραδίδει προληπτικά πέντε εκατ. δισκία ιωδιούχου καλίου στην Ουκρανία από τα στρατηγικά αποθέματα rescEU, για να προσφέρει προστασία στους ανθρώπους σε περίπτωση έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για τη δωρεά άλλων 500.000 δισκίων στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε, επειδή η ετοιμότητα σώζει ζωές.»

Related

What's hot? 8452396129925085878

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item