Ερώτηση Παπαδάκη για πλήρη και δωρεάν γονιδιακό και προγεννητικό έλεγχο για όλες τις παθήσεις

Την άμεση ανάγκη για πλήρη και δωρεάν γονιδιακό και προγεννητικό έλεγχο για όλες τις παθήσεις αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ...


Την άμεση ανάγκη για πλήρη και δωρεάν γονιδιακό και προγεννητικό έλεγχο για όλες τις παθήσεις αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης τόνισε στην ερώτησή του:

«Η τεράστια πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας έχει δώσει τη δυνατότητα γονιδιακού και προγεννητικού ελέγχου για την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη θεραπεία για σπάνιες ασθένειες και τον καρκίνο. Ωστόσο, οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, ιδίως η έλλειψη εξειδικευμένων δημόσιων ειδικών κέντρων με υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες, και η διαρκής υποστελέχωση και υποβάθμισή του αναγκάζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους είτε να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να μπαίνουν σε αναμονή είτε να μην μπορούν να τις πραγματοποιήσουν λόγω του δυσβάσταχτου κόστους τους. 

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η καθυστερημένη ή η μη πραγματοποίηση γονιδιακού ελέγχου, που είναι προαπαιτούμενο για τη διάγνωση της νόσου και την οικονομική κάλυψη της θεραπείας, συμβάλλουν στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Αντίστοιχα, το μεγάλο κόστος των προγεννητικών εξετάσεων -οι περισσότερες πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια - επωμίζονται οικονομικά τα νέα ζευγάρια και μάλιστα σε συνθήκες γενικευμένης και καλπάζουσας ακρίβειας. 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας που συνδιαμορφώνουν και υλοποιούν ΕΕ και όλες διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομιλών της υγείας. Οι τραγικές συνέπειες στη ζωή και στην υγεία του λαού που έγιναν ακόμη πιο έντονες την περίοδο της πανδημίας αναδεικνύουν για άλλη μια φορά το φρένο και τα εμπόδια που βάζει το καπιταλιστικό κέρδος στην ικανοποίηση βασικών σύγχρονων αναγκών.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή: 

- στο αίτημα να εξασφαλιστεί ο πλήρης και δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για όλες τις παθήσεις που εντοπίζονται με αυτόν τον τρόπο, είτε σε επίπεδο προγεννητικού ελέγχου είτε σε επίπεδο ύποπτων περιστατικών για σπάνια πάθηση, αλλά και περιστατικών που απαιτείται πιστοποίηση της νόσου; 
- στο ότι οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, όπως και τα νέα ζευγάρια, βρίσκονται σε διαρκώς επιδεινούμενη θέση, λόγω της έλλειψης οργανωμένων και εξειδικευμένων δημόσιων ειδικών κέντρων με υψηλής ποιότητας, δωρεάν υπηρεσίες, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας που ακολουθούν ΕΕ και κυβερνήσεις;»

Related

What's hot? 5897408037457386812

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item